Echelon

Na de aanslagen op Amerika van 11 september 2001 werd al snel duidelijk dat veel van de communicatie tussen de Al-Qaeda leden via internet was verlopen. Niet alleen terroristen, maar ook bekende bedrijven beraden illegale acties via internet. Net als bij andere vormen van openbare communicatie (post, telefoon, zendapparatuur, enz) wordt dus ook internet gebruikt voor illegale acties. Terrorisme, kinderporno, bedreigingen, prijsafspraken en natuurlijk computercriminaliteit zijn enkele voorbeelden van illegale acties waarvoor het internet wordt misbruikt.

Dit is een van de reden dat er in veel landen inlichtingendiensten in het leven zijn geroepen om het communicatieverkeer op het internet in de gaten te houden. Voor telefoonverbindingen, zowel mobiel als vast, bestond dit al geruime tijd en was er al ervaring opgedaan met de noodzakelijke privacy wetgeving die hiervoor opgesteld was. Aangezien het internet zich wereldwijd verspreid is het onmogelijk om als land alleen een goed functionerende inlichtingendienst op te zetten. Daarom hebben verschillende landen een gezamenlijk netwerk opgezet, dat bekent is onder de naam Echelon.

Echelon is de grootste en meest bekende spionagedienst van de wereld en bestaat, voor zover bekent, uit een netwerk dat zich uitspreid over minimaal 5 landen. Amerika, Canada, Groot-Brittanie, Australie en Nieuw-Zeeland vormen, met de National Security Agency (NSA) in Amerika als het coordinerend brein, een enorm spionagenetwerk. De exacte omvang van Echelon is niet te schatten, maar dat het alle gedachte zal overtreffen is wel duidelijk. Door de geheimhouding en minimale controle door de overheid krijgt Echelon compleet vrijspel in het aftappen van communicatieverkeer. Om toch een beetje een indruk te krijgen van Echelon moet ongeveer in de volgende formaten worden gedacht (als dit mogelijk is),

-Tijdens de oorlog tegen Irak op 20-03-2003 werden zo snel mogelijk de vaste verbindingen uitgeschakeld zodat alle communicatie via radioverkeer moest plaatsvinden.

-80% van alle Australische telefoongesprekken, faxberichten, telexen en e-mail berichten worden doorgestuurd naar de NSA in Amerika.

-90% van alle Japanse diplomatieke e-mail berichten worden onderschept.

-Ex-werknemers beweren dat binnen een seconden miljoenen e-mail berichten worden gecontroleerd op het gebruik van woorden als, bom, aanslag, koningin, enz.

Duidelijk mag zijn dat de privacy van burgers en bedrijven geschonden wordt, ten minste, dat vinden de Nederlanders. Helaas zit het allemaal wat complexer in elkaar. De Amerikaanse wet staat het namelijk wel toe om burgers in het buitenland af te tappen maar de Amerikaanse bevolking mag niet worden afgetapt. Om dit probleem op te lossen zorgt Canada er voor dat de Amerikaanse burgers worden afgetapt. Zo zijn er een hele reeks van juridische trucs toegepast om het doel te bereiken. Door de grootte geheimhouding van Echelon is controle bijna onmogelijk, en cijfers zijn alleen bekent geworden door een enkele ex-werknemer die een verslag heeft gedaan over Echelon.

Ook in Nederland bestaat een landelijk spionagenetwerk. De Binnenlandse VeiligheidsDienst (BVD) en de Militaire InlichtingenDienst (MID) zijn de grootste en meest bekende. Ook over deze diensten, en hun mogelijkheid tot aftappen worden, net als bij Echelon, zoveel mogelijk geheim gehouden. De politiek doet net alsof hun neus bloedt, en over de samenwerking van de BVD of MID met Echelon wordt gezwegen. Zelfs over het bestaan van Echelon doet de politiek geen uitspraak. Interne, Nederlandse, bronnen beweren dat de Nederlandse politiek absoluut geen vat kan krijgen op Echelon en hun acties. Boze tongen beweren dat de politiek volledig in het duister tast. Amerikaanse bronnen beweren daarentegen dat Nederland wel degelijk contacten zou hebben met Echelon.

Na het lezen van de bovenstaande tekst zal langzaam duidelijk worden dat dit een onderwerp is waar het bedrijfsleven en burgers absoluut geen vat op kunnen krijgen. Zelfs de politiek doet hier zo geheimzinnig mogelijk over. Minimale controle, een enorm netwerk van aftappunten en krachtige computers, geven deze inlichtingsdiensten een enorme hoeveelheid macht en vrijheid. De burger zal dit moeten accepteren en zeker niet proberen om deze inlichtingsdiensten uit te proberen of buiten spel te zetten.

Het beste is dat je je eigen mening hier over vormt.
Een ding is zeker: geen enkele encryptie helpt, als iemand het geld en de middelen heeft kan eht gekraakt worden, en als je de landen ziet die meedoen aan Echelon denk ik dat ze het wel hebben.⊄

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.