Square’s Survival Guide

  1. qr link naar sqw forum Square’s Survival Guide(SSG) 17-11-2013

Squares survival guide neemt je mee na een bizarre wereld waarin niets is dat het lijkt. Je word opgejaagd, gezocht, je bent niet meer anoniem, iedereen zoekt je en nee je bent niet psychofreen, jij bent wakker. De wereld kan in een uur er geheel anders uit zien. Als dat gebeurd dan moet je zo goed als nodig voorbereid zijn. Laat ik eens de scene voor je schetsen. Het is 5 april 2043. Je kan deze info eerder, of later nodig hebben. De fossielen brandstoffen zijn op. Vrachtwagens kunnen niet meer rijden. De voedselvoorraden bij de buurtsupers raken leeg, personeel wordt ontslagen en uiteindelijk word de stekker er uit getrokken. Landen gaan failiet, fabrieken liggen stil en alle boeren die er dankzij een belasting verandering in 2038 te maken hebben gehad zijn er mee opgehouden. Alles word maar geïmporteerd voor beter klimaat beheersing e CO2 reductie. Het vee dat er nog wel is dusdanig verkankert dat je het niet veilig meer kan eten. De landbouw gronden zijn vergiftigt dat je er geen boerenkool meer groeit.
De meeste mensen die hen huis hebben afbetaald zitten thuis op verscheurde bankstellen en matrassen vol gele plekken en kruimels. Kruimels uit de tijd van luxe, gekkigheid en met opgeheven hoofd. Dat overkomt ons nooit, doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Nederlanders, ze zijn ziek geworden door een virus uit China afkomstig van kippen. De mensen die een huur huis hebben, worden er vroeg of laat uitgegooid omdat ze het niet meer kunnen betalen. De sociale voorzieningen zijn er ruim vijf jaar geleden mee opgehouden. Ziekenhuizen functioneren niet meer omdat er geen elektriciteit wordt gemaakt. Politie, brandweer kunnen niet meer betaald worden, er ontstaan branden die niet geblust worden. Rellen die niet meer gesust kunnen worden. De overheid probeerd nog een enkele stad in carantaine te houden om met een select hooggeplaatst clubje te hopen overleven. Niemand mag er meer in of uit, al snel zullen ze er achter komen dat mensen voor henzelf leven en niet voor een ander. Ieder voor zich, helaas maar waar. Welkom in 2045 iets eerder of toch iets later!

Informatie:

Deze Survival guide is samengesteld door Square Mine voor Squareders.nl. Ik ben niet verantwoordelijk voor verkeerde verwijzingen, ontbrekende items etc. Deze Survival guide is alleen bedoelt voor extra informatie, dus als aanvulling, van de informatie die door jezelf of door anderen vervaardigd zijn. Doe je er voordeel mee en zoals altijd: ik besta niet, jij bestaat niet en wij kennen elkaar niet. Je bent zelf verantwoordelijk voor de dingen die je doet en/of gaat doen.
Deze Survival guide en beschrijving geeft een indicatie aan met wat handig is om mee te nemen en te hebben, ook enkele pratische tips om je leven te vermakkelijken. Ik zal niet zeggen dat dit een levend verrijkendde tekst word. Maar kennis geeft macht. Voor sommige items op de lijst zijn er alternatieven. Dit zal ik in een later verslag ooit eens in een mooie tabel zetten en eventueel een prijs indicatie en bij welke winkel je terecht kunt. Ik stel voor om naast de basis items ook een alternatief er bij te nemen gewoon voor de zekerheid!

Tip van Square: probeer geen dubbeltje eerste rang te zijn. Al het waar is naar zijn geld.
Tijdens het typen van deze reeds lange teksten, ga ik soms op in mijn eigen gedachten en verwijzingen. Humor, wijsheden en anekdotes zullen je als lezer waarschijnlijk niet ontgaan. Sommige zullen en willen het als schokkend ervaren. Ik roep één ieder daarom op om hier door heen te lezen. Deze tekst is niet geschreven om politiek correct uit de bus te komen. Deze tekst is alleen om mezelf bewust te maken van de zaken die nu gebeuren en mogelijk gaan gebeuren en dus ook betrekking op jouzelf kunnen hebben. Neem de informatie voor lief. Bij voorbaat geef ik je alvast een excuses als jij en of een groep individuen zich aangevallen en of gemolesteerd voelt. Een excuses is alles wat ik je kan geven. Doe zoals altijd je voordeel met de kennis die je vergaart en reken mijn teksten niet af op spelfouten. Niemand verplicht je om deze tekst te lezen en mocht je willen je mening te uitten doe dat vooral met een #squareders, #squareware. Sommige dingen zijn handig, andere dingen wist je misschien al en de overige Survival guide informatie wilde je misschien niet eens weten. Deze tekst mag niet gekopieerd en veranderd worden om op je eigen site te plempen zonder toestemming van mij, linken mag natuurlijk wel. Uitprinten mag maar alleen voor eigen gebruik!

Donaties blijven altijd welkom, of koop mijn boeken over de Squareders om mij als artiest, kunstenaar vrije geest te supporten.

De lijst!

Blik voer: doperwtjes en worteltjes, rodekool, geschilde aardappelen, fruit, bonen (net wat je lekker vind)
Gedroogde groente: erten, bonen, linzen.
Multivitamine / Vit. D en Vit. C

fluitje
spiegeltje
Water in flessen (niet in pak dit vergaat na een tijd en gaat lekken)
Thermosfles(aluminium)
Vouw fiets.
Fiets reparatie set.
Binnenband (fiets).
Fiets pomp voor zowel de fiets. Auto. Zwembad en boot.
Kruisboog, handboog of een ander schietwapen
Lucifers en aansteker 
Kaarsen (waxine lichtjes)
blikopener
Visnet / muskieten net (anders soort net met gaaswedite van 2 mm)
Touw (sisal touw of parakoord)
EHBO kistje (met plijsters, verband, jodium, pincet, vergrootglas, tekentang, rek-verband)
Mes (goed stevig survival mes)
Lepels. (mogen van staal zijn)
Stevige plastic bekers niet om weg te gooien.
Opblaasbaar zwembad.
Regenjassen of poncho’s, Lange leren jas, windbreker
bouw afval Zakken, zo groot mogelijk zonder gaten
waterzuiveringsapparaat of chloortabletten
tarp bivak of tent. (two sided blauw en oranje, een persoons pop-up tent)
Opvouwbaar camping bed (dus niet opblaasbaar) of een hangmat (als je niet van een tent gebruikt maakt).
Bestek (alles in één opklapbaar, goed degelijk staal)
Borden van kunststof (Kristallon polycarbonaat)
Schaar (beetje stevig en scherp)
Wandelschoenen kisten of berg schoenen, gympen.
Jerrycan met benzine of diesel (Afhankelijk van wat je auto lust)
Katoenen broeken (twee maal met afritsbare pijpen)
Zaag (draadzaag of een klapzaag)
Rugzak en een sport tas 
watten (bolletjes geen schijfjes)
vaseline (zonder parfum)
zonnebrand 
wc-papier (dit word als eerste leeggekocht)
zaklamp (Liefst een knijpkat of opwindbaar)
radio op batterijen (mooist wereld ontvanger met solar of opwindbaar)
mobiele telefoon (met solar lader)
firesparker (om een vuur te kunnen maken)
hand zeep (zonder water te gebruiken)
afzetlint 
pakje kaarten en reisspelletjes (voor vermaak onderweg)
kaarten van de omgeving en land. (google maps, printen)
visdraad (stevigste draad voor zware vissen)
vis aas (diversen niet levend aas)
camouflage net (niet echt nodig, maar kan ook als hangmat dienen)
fiets (tring tring)
Witte BBQ aanmaak blokjes (niet de bruine maar de witte)
Kranten
Tandpasta
Tandenborstel
Scheermes (klassiek)
Zakdoek (schoonmaak doekjes, absobsie doekjes of katoene poets doek)
Pvc pijp
Zand in zakken (speelzand)
Actievekoolstof (aquarium winkel)
chloor
Skates of skeelers (Skates en skeelers aanschaffen.pdf)

theezakjes, oploskoffie, limonade
Antimuggenstift,
azijn
citronella kaarsen

Een dikke sigaar Fles whiskey (voor de laatste avond)
steekwerende jas vest en helm (snijwerend / steekwerend en kogewerend)
Werkhandschoenen (anti snij en steek)
Maandverband of tampons (net wat je gebruikt)
Desinfectie voor de handen
Zeep (wat je altijd hebt pompje of zo)
gasmasker en patronen (of een vol gelaat snorkel masker)
mondkapjes
Spray om rubber soepel te houden.

zout
skeelers / rolschaatse
Spijkers (diverse maten)
Hamer (voor spijkers of bijl en hamer in een)
lichtgevende verf / stift
Markeer stift (de dikste die je kan vinden)
Bouwsleutel (kruis)
kniptang
breekijzer
Schroevendraaier (phillips en normaal, het liefst met verschillende bitjes)
Stalen koekenpan (Geen teflon)
Arachide olie (om mee te bakken)
Keukenrol papier (Diverse toepassingen)

Camping douche

Plak folie voor ramen of keuken kastjes.

 

Informatie over deze lijst:

Een combinatie van het bovenstaande is mogelijk, soms ook met enige creativiteit.
bijvoorbeeld: een firespaker, kan ook een kompas of een fluitje hebben.
een zwembad kan worden gebruikt om water mee op te vangen, maar ook als beschutting en zelfs als een reddingsvlot. Maar ook om jezelf in af te koelen.
pakje kaarten kan mee worden gespeeld, maar kan ook worden gebruikt om vuur te maken, hetzelfde geld voor Wc-papier. Als je een zaklamp een radio en telefoon in één hebt, en je batterijen zijn op of er werkt iets niet, dan ben je vaak meteen drie items kwijt die je niet meer naar behoren kan gebruiken. (eventueel op een andere manier dan waarvoor ze bedoeld waren) wees dus creatief maar wees heel voorzichtig met het weggooien van wat je hebt.

Tip van Square: Je moet nooit je eigen schepen verbranden en vooral niet in deze situatie.
Een blik soep bijvoorbeeld kan na gebruik (het blik) nog op allerlei manieren van dienst doen. Zoals voor het maken van een vuurtje, iets om je pan te ondersteunen, iets om de zon te reflecteren (tenzij je het voor vuur hebt gebruikt) dan wordt het vaak viezig en roestig. Pot appelmoes, kan na gebruik als glas worden gebruikt om uit te drinken, maar je kan bijvoorbeeld ook deze gebruiken als vergrootglas om een vuurtje mee te maken. Sla de pot stuk en je kan de stukken glas gebruiken om iets mee door te snijden, maar daarna kan je er niet meer uit drinken!
Dit zijn enkele voorbeelden om items op meerdere of andere mogelijkheden te gebruiken. Wees creatief, maar blijf nadenken.
Je moet goed weten welk items je op welke manier gaat gebruiken. Met verbrand wc-papier, kan je bijvoorbeeld niet je kont afvegen. Het mooiste is om items te vinden die jou naast hen eigen doel, nog iets extra’s bieden.
Dus naast je basis kompas, is het raadzaam om een fluitje te nemen met een kompas er in. Wat dacht je van naast je basis fluitje een firesparker te nemen die eventueel ook als fluitje kan dienen. Probeer hier een zo goed mogelijke combinatie van te vinden. Dit zijn weer enkele voorbeelden, maar dit geld natuurlijk voor alle items in de bovenstaande lijst. Let er op dat een fluitje en een kompas in één vaak kwalitatief minder zijn dan een los fluitje en of kompas.
De hoeveelheden die je nodig hebt is afhankelijk van hoeveel je normaal gesproken eet. Houd er rekening mee dat de bakker waarschijnlijk niet meer open is. Als je normaal sochtends en smiddags een bammetje eet, heb je een probleem. Houd er dus rekening mee dat je voor langere tijd hetzelfde voedsel gaat consumeren. Waarschijnlijk vee: rijst en pasta’s. Toastjes kun je goed en aardig lang bewaren (dit als alternatief voor brood). Ditzelfde geld voor rijstewavels, crackers, ontbijtkoek. Voor sommige zaken is het lekker om er melk bij te hebben, Zoals voor de (havermout)pap (ook goed te bewaren) en cornflakes. Melk heb je in lange houdbare melk, wel duurder dan de normale verse melk uit pak of kan, maar ook niet heel erg lang houdebaar (volgens de datum) Ik heb er zelf geen ervaring mee of dit na de houdbaarheid nog goed te drinken is.
Anders zou je kunnen kiezen voor melkpoeder (niet de poeder voor in je koffie)… Goed idee koffie, ook goed als ruil middel (lees daar later meer over) Koffie kan je gezuiverde water weer net dat extra smaakje geven dat nodig is, net als Limondan, fles of poeder. Fristdrank, is ongezond, maar enorm lang houdbaar als je het donker en zonder temparatuur schommelingen bewaard, na de houdbaarheid is het nog goed te drinken, soms een muffe smaak maar je word er niet ziek van. Sterker nog er gaan geruchten dat Cola zou kunnen helpen tegen voedsel vergifteging en dan met name Cola light. Daarnaast zou het helpen tegen misselijkheid. In princiepe zouden alle koolzuur houdende dranken tegen misselijkheid kunnen werken.

 

Vroeger was alles beter:

Probeer dingen van vroeger te begrijpen. Hiermee bedoel ik dat vroeger alles beter was. Waarom denk je dat het leger nog steeds terug grijpt naar Morse code en ouderwetse communicatie? Terwijl ze ook gewoon met een mobiele telefoon kunnen bellen. Dat kan nu? Maar hoe zit het met later? Als de zonnewending satellieten beschadigen, als de tesla-coils worden ingezet om alles dat geaard is te vernietigen. Begrijp daarom hoe de dingen van vroeger werken en hoe je deze gebruikt. Schroeven is bijvoorbeeld iets van de laatste honderd jaar, spijkers bestaan al sinds de tijd van Jezus en de vickingen. Als je niet weet hoe je moet spijkeren, leer dit dan eerst, zoek op youtube naar woodcrafting oid. Je zult merken dat je technieken voorbij zult komen die je nog nooit gezien had alleen al om iets aan elkaar te spijkeren. Als je niet weet hoe morse werkt, leer dit dan of schrijf het op en of print het uit. Als er situatie ontstaat, zijn wij geneigd om terug te grijpen naar de minder moderne middelen zoals de spijkers en olielampen. Kortom, vroeger was alles beter? Niet echt, maar de dingen van vroeger werken nu nog steeds mits goed onderhouden. Waar de nieuwere technologie waarschijnlijk falen bij het minst geringe situatie. Stel dat alles wat in het stopcontact moet, niet meer te gebruiken is. Denk daarbij aan een radio met een stekker. Alles dat op gas werkt is niet meer bruikbaar, denk aan je fornuis en je CV. Alles waar water voor nodig.. vul zelf maar in. Wasmachine, douchen, drinken, vaatwasser kan niet meer. Zorg dus voor alternatieven. Deze drie moderne zaken gaan je niet helpen in deze situatie, aan mij de taak om jou uit te leggen hoe je hier mee om kan gaan als er geen water meer door de leidingen komt, er geen elektriciteit uit het stopcontact komt en als er geen gas meer uit de pijp komt. Wat moet je dan doen?

Vuurmaken:

Er zijn talloze filmpjes te vinden op internet over hoe je vuur kan maken. Het is raadzaam om zo veel mogelijk methoden uit je hoofd te kennen voor het starten van een vuur. Mocht de ene methode niet werken dan probeer je uiteraard een andere.
Alle vuren beginnen bij het aanmaken van een klein (start) vuurtje. Later ga je hier takjes opgooien en als deze eenmaal branden, gaan de grotere blokken er op.
Het starten van een vuurtje kan op verschillende manieren. Probeer zoveel mogelijk van deze manieren onder de knie te krijgen mocht er een manier niet werken, dat je simpel weg een andere manier kan gebruiken, eventueel met andere materialen.
Als eerst zorg je voor een goede ondergrond. Het mooiste is een rooster van staal. Dit kunnen ook een aantal kleine takjes zijn die je naast elkaar legt. Hierop ga je het start vuur maken. Zorg er voor dat je genoeg takjes heb verzameld om het startvuur aan de gang te houden om deze steeds meer uit te breiden met grotere takken en zelfs boomstronken.
Als eerst beginnen we met de ondergrond.
De ondergrond die je heb opgebouwd heeft twee functies, het startvuurtje van de koude vochtige grond houden en zorgen voor voldoende zuurstof om het vuur aan te houden. Een ondergrond kan bestaan uit bijvoorbeeld een rooster van staal, kleine takjes, of een gegraven kuil of geul. Hierop maak je een start vuurtje.
Een start vuurtje kan gemaakt worden op de volgende manieren:
uitgedroogd gras, schaafsel van hout, bolletje watten ingesmeerd met vaseline of olie, brandbare vloeistof, aanmaakblokjes voor de BBQ etc. Een stukje binnenband van een fiets is ook altijd handig. Dit brand zelfs wanneer het nat is Maar dan heb je wel een goede vlam nodig (aansteker, lucifer).
Deze kan je aansteken met bijvoorbeeld een firesparker, lucifers, aansteker, vergrootglas en de zon. Stokjes tegen elkaar aan wrijven lukt uiteindelijk ook maar alleen in de ideale omstandigheden en materialen. Het is af te raden om in deze situatie stokjes tegen elkaar aan te gaan lopen vrijven, simpel weg omdat dit teveel lichamelijke energie kost en negen van de tien keer gewoon niet goed lukt. Een andere methode is om met een batterij oid kortsluiting te maken, waardoor er vonken optreden. Het mooiste is natuurlijk om een vuur te beginnen met één simpele vonk. Zorg er ten aller tijden voor dat het materiaal dat je als startvuur gebruikt goed droog is.

Tip van Square, bewaar je lucifers, aansteker whatever je gebruikt in een lucht dichtte verpakking (luchtdicht is ook meteen waterdicht).
Dit kan zijn door het te bewaren in een potje, flesje, afsluitbaar zakje. Wrap it up met plakband etc. Hoe droger het materiaal hoe beter het brand. Dit geld natuurlijk niet voor brandbare vloeistoffen, aangezien vloeistoffen van hen zelf al nat zijn LoLz0rs. Als je met brandbare vloeistoffen gaat werken, gooi dan nooit de vloeistof op een brandende stapel. Dit kan ernstige gevolgen hebben en dat is weer iets dat je in een  situatie niet kan veroorloven. Wat je wel kan doen is een klein kuiltje in het zand maken, of een leeg kuipje van een waxine lichtje vol gieten met de vloeistof, (alcohol, benzine, diesel, ethanol etc) en daar voorzichtig een lucifer bij houden. Liever geen aansteker omdat je hand er dan toch net iets dichter bij zit dan met een lucifer (eventueel een keuken aansteker met een lange steel kan ook).
Tip van Square: mocht je Aansteker leeg zijn, gooi deze dan niet weg. De aansteker kan nog voor vonken zorgen en zoals je eerder las, voor een vuurtje is er slechts een vonk nodig.
 Als het start vuurtje eenmaal aan de gang is, dan ben je al over de helft heen.
Nu kun je er kleine takjes op leggen. leg een stapel takjes op het vuur en wacht tot de bovenste takken branden. leg dan de volgende stapel op het vuur en leg deze negentig graden ten opzichte van de vorige stapel. Zo ga je door en kun je steeds grotere takken gebruiken totdat je er uiteindelijk hele boom stronken op kan neerleggen. Mochten de takjes niet lekker branden, dan kan dit zijn dat het te nat is. Het kan ook zijn dat er te weinig zuurstof bij komt. Pas dan je ondergrond aan door er bijvoorbeeld een kuil onder te graven waardoor er lucht onderdoor kan stromen.

 

Zwembad?

In de lijst met handige dingen, heb ik het over een zwembad. Let er op dat het lichamelijk zwaar kan zijn om een zwembad op te blazen. Ik raad je aan om daarom een klein (goedkoop) kinderzwembadje te kopen met twee a drie ringen met een doorsnee van 120 centimeter (dus niet te groot). Het zwembad kan je gebruiken om water mee op te vangen. Dit kost vrij weinig moeite als het regent. Daarnaast kan je het zwembadje gebruiken als tent. Je hoeft hem niet persé op te blazen. Je hangt hem op oid en je kan er onder gaan zitten. Daarnaast kan je het zwembad gebruik als boot. DAFUQ? yep. Je blaast het zwembadje op, flikkert hem in het water en gaat er in zitten. Ideaal? nee dat niet, maar het kan. Het kan je ook helpen om spullen droog over te laten steken als je zelf het water in duikt.

 

Blikvoedsel:

Probeer in je pakket verschillende soorten groenten en fruit te hebben zitten. Een handig hulpmiddel is de schijf van vijf. Ook dingen die je niet lekker vind. Afwisseling van het voedsel doorbreekt de dagelijkse sleur die je eventueel door moet brengen op beperkte plekken. Zoals in kelders en riolen. Ook zorgt het er voor dat je een optimale conditie houdt en gezond blijft. Je moet niet zwak of ziek worden. Probeer ook potten en blikken af te wisselen. Als je blikopener kwijt bent dan kan je een pot makkelijker open krijgen. Het mooiste is om blikken te nemen met een lipje (zodat je deze kan openen zonder blikopener). De materialen die na het gebruik van het voedsel overblijven kunnen voor verschillende toepassingen worden gebruikt. Zo kan een blik bijvoorbeeld gebruikt worden als steun voor eventueel een pannetje op het vuur. Als het blik mooi glanzend is, kan je deze gebruiken als spiegel om eventueel iemand te seinen, blik kan je vouwen in de vorm van een pijlpunt of een speer. Kartels van blik en de randen kunnen scherp zijn. Een pot kan je breken waardoor je gereedschap kan krijgen om iets mee te snijden, denk bijvoorbeeld aan touw of vlees (van gejaagd wild). Het is af te raden om uit een blik te drinken aangezien tijdens het openmaken soms scherpe randen heeft, voorzichtigheid is daarom geboden. Uit een pot is het wel veilig om te drinken en is eventueel ook na gebruik nog afsluitbaar. Het nadeel van potten is dat deze tijdens vervoer kunnen breken (voor een eventuele oplossing tegen breken kom ik zo nog op terug). Blikken springen bijna nooit spontaan open als ze bijvoorbeeld ergens tegen aan worden geramd of vallen.

TIP van Square: komt er een moment dat je je schuilplaats moet verlaten, neem dan zoveel mogelijk lichtgewicht maar caloririjk voedsel mee.

Nogmaals, blikken gaan niet snel stuk en wegen in verhouding veel minder dan glazen potten. Neem voor de zekerheid één glazen pot mee om eventueel iets in te stoppen en deze later af te kunnen sluiten.
Een belangrijke notitie over de houdbaarheidsdatum die op de blikken en potten zijn vermeld: dit is niet de houdbaarheidsdatum van het voedsel dat in het blik zit, het is de garantie die de fabriek geeft dat het product goed blijft. Dit betekend dat jou blikvoedsel velen jaren langer goed blijft dan dat er op de verpakking vermeld staat. Potten van glas zijn lichtdoorlatend (tenzij op een donkere plaats neergezet) hierdoor denk ik dat de kwaliteit en voedzaamheid afneemt van het voedsel. Om dit op te lossen zou je er eventueel een krant er omheen kunnen wikkelen. Dit heeft het voordeel dat je iets extra’s hebt om vuur mee te maken, het licht niet op het voedsel schijnt en eventueel (hier is de oplossing tegen het breken) de pot en andere items beschermt tegen breken, er staat dan wel weer wat extra gewicht tegen over. Denk goed na of dit extra gewicht het waard is.
mocht je in een situatie te recht komen waardoor je lang niet heb kunnen en niet kunnen eten, eet dan niets. Zorg eerst dat je wat vocht binnen krijgt voordat je iets gaat eten. Het voedsel dat onttrekt zich vocht uit in je darmen, waardoor je eigenlijk vocht verliest, zonder dat je het door hebt. Dat is dus levensgevaarlijk. Je bloed wordt dikker, je krijgt hoofdpijn en uiteindelijk verlies je je bewustzijn. Je hersenen zetten zichzelf op hybernate mode en zonder medische hulp (die misschien niet meer mogelijk is sterf je een pijnlijke dood.

 

Vervoer Algemeen:

Tip van Square Je ogen hebben ongeveer twintig minuten nodig om aan het donker te wennen. Mocht je ’s nachts je zaklamp willen gebruiken, zorg dan dat je één oog dicht houdt of afschermt, zodat dit oog niet meer aan het donker hoeft te wennen.

Zorg er voor dat je zoveel mogelijk typen vervoer onder de knie krijgt. Weet hoe je een auto, motor, brommer, vliegtuig, slee, helikopter, tank, schaats, skeelers, vrachtwagen moet besturen. Deze kennis is handig mocht je van vervoer moeten wisselen. Denk altijd aan je veiligheid, als je niet weet hoe je een vliegtuig bestuurd, doe dit dan ook niet (of heel voorzichtig). De meeste vervoermiddelen zijn bedoeld om jezelf en of mede passagiers te vervoeren. Hou altijd in gedachten dat een vervoersmiddel meer is dan dat. Zo kan een auto ook een goede schuilplaats zijn, de spaken van een fiets kun je voor verschillende doelen gebruiken en skeelers zonder wielen zijn stevige schoeisel met wat mods kun je er bijvoorbeeld klim schoenen van maken. Zorg dat als je naar buiten toe gaat je kogelvrije vest en helm draagt. Just in case. Vergeet je werk handschoenen niet. Om het verste te komen, kun je in de auto een vouw fiets (of gewone fiets als je een grote auto hebt) meenemen. Daarnaast kun je nog overwegen om skeelers mee te nemen. Het stappen plan is dan als volgt:
Je gooit alles in de auto en gaat er van door. Je auto gaat stuk, je blijft nog enkele dagen in en rond de auto hangen om het te veel aan voedsel en water dat je dus niet mee kan nemen op de fiets, op te maken. Door tijdens het reizen pauzes  van enkele dagen te nemen zijn de problemen en chaos verderop jou weg misschien wel al opgelost.
Pak nu je rugzak en je fiets. De veters van je skeelers kun je aan elkaar vastbinden en over je stuur, bagagedrager etc gooien. Controller alles nogmaals, of je alle belangrijke zaken bij je hebt. Nu kun je verder te fiets gaan. Rijdt maximaal 4 uur aan één stuk door. Neem daarna een half uur pauze en controleer alles opnieuw. Let vooral op dat je de goede kant op gaat. Mocht je verkeerd gaan, dan is het goed om dit vroegtijdig op te merken. Zo kun je vrij snel grote afstanden af leggen. Stop vroegtijdig voordat de zon onder gaat. Je moet je namelijk voorbereiden op de nacht. Zorg dat je ververs middelen veilig en dicht bij je staan. Maak een vuur en iets van een beschutting.
Mocht je nog niet op je bestemming aan zijn gekomen en je fiets is dusdanig verbruikt dat deze niet meer te maken valt, dan ga je over op de skeelers. Een fiets bied geen beschutting of bescherming net als de auto. Hopelijk ben je ver genoeg gekomen is het meeste van je voedsel en water op. Het is dus niet nodig om net als bij de auto enkele dagen bij de fiets te blijven hangen. Ontleed de fiets, de spaken en eventueel de voor en achterlampjes kunnen handig zijn. Vergeet de fietsketting niet, deze kan als wapen dienen Controller alles voordat je gaat, je uitrusting en de juiste weg. Je schoeisel kun je de veters aan elkaar vast knopen en om je nek hangen. Je kunt ook je handen er in steken (als een soort van bescherming) net watje fijn vind. Blijf altijd op verharde wegen (die skeeleren het beste). Kinderkopjes en gras het liefst vermeiden en uitkijken bij de trein / tramrailsen. Nooit met je skeelers over zandpaden dit is niet goed voor de lagers. Het beste is dan om  te wisselen naar schoenen (of als het mogelijk is) de wielen er onder vandaan te halen. Je moet dus schoenen en skeelers af en toe wisselen. Knoop de veters aan elkaar en gooi ze om je nek. Hebben jou skeelers geen veters, rijg er dan een touwtje door heen of haak ze aan je rugzak. Mocht je onderweg een supermarkt tegenkomen, neem dan een goede winkelwagen mee. En nu je er toch bent, gooi je kar flink vol met alles dat lang houdbaar is en niet koel bewaard hoeft te worden, zo kun je weer even wat dagen vooruit.

Vervoeren en verplaatsen met de auto.

Hummer
Mocht je in een bepaalde situatie moeten vluchten van je huidige verblijf plaats, dan is het zomaar mogelijk dat het OV niet meer rijdt, de stoplichten niet meer branden, totale chaos op de straten heerst. Houdt je dan goed vast, want where going for a ride in the square mobiel!. Of toch niet? want zonder een tank brandstof kom je niet ver. Lees daarom de Square’s Survival guide nog even verder door. Zorg er daarom voor dat je minimaal een jerrican van 10 á 20 liter met de brandstof die je auto lust bij je hebt. Genoeg om een volgende (wel werkende) benzine pomp te vinden. Bezuinig niet op de kwaliteit van de jerrycan. Een van plastic waar je doorheen kijkt, moet je gewoon niet willen hebben. Ga voor degelijk kwaliteit, zoals staal (army stijl) oid. Mocht je onderweg een aanrijding krijgen of iemand gooit een granaat naar je toe, dan wil je niet dat je auto samen met jou meteen ontploft. Uiteindelijk ontploft de boel, maar met een degelijke jerrycan duurt het iets langer en heb jij en eventueel vriendin, vriend, gezin, kat of elk andere reisgenoot genoeg de tijd om levend weg te komen en de spullen mee te nemen.
Een belangrijk deel van het weg komen met de auto is de positie waar de medereizigers gaan zitten. Reis je alleen, dan zit je natuurlijk achter het stuur. Je rugzak met het meeste van je spullen ligt naast je op de bijrijders stoel.
Reis je met z’n tweeën. Zorg er dan voor dat de tweede passagier niet achter de bestuurder gaat zitten en ook niet naast hem. In Nederland is dit dus rechts achter in Engeland waar de bestuurder aan de rechterkant zit, moet de passagier dus links achter gaan zitten. De passagier legt de rugzak achter de bestuurder en de bestuurder legt de rugzak op de bijrijdersstoel. Zo kan men snel uitstappen en de spullen mee sleuren. Een ander voordeel is dat de passagier de andere kant van de auto in de gaten kan houden zodat de bestuurder zich op zijn kant kan consenteren. Reis je met meer dan twee personen. Dan zorg je er voor dat de meeste passagiers zoveel mogelijk op de achterbank komen te zitten met hen rugzak op schoot. (geeft enkel risico voor de middelste inzittenden om eventueel het voertuig snel te verlaten). Oefen wanneer mogelijk deze situatie met zoveel mogelijk mensen. Hou er ook rekening mee dat de auto een vijfdeurs of een driedeurs is. Het is de bedoeling dat iedereen zo snel mogelijk het voertuig kan verlaten en de spullen mee hebben genomen. Tijdens het rijden zorg er voor dat de ramen gesloten zijn en dat de deuren op slot zijn. Overvallers hebben daardoor meer moeite om jou tas of jouwzelf te grijpen. Het mooiste is om een hekwerk voor de ramen te maken (wat de politiebusjes hebben bij rellen). Maak op de één of andere manier een constructie zodat deze in de deur geklemd kan worden en deze vast zit op het moment dat je de deur dicht doet. Het hekwerk kan eventueel ook als rooster dienen voor een vuur. Een camouflagenet is ook handig om je auto eventueel te verstoppen in het bos. Tijdens het rijden, zorg je er voor dat je zo min mogelijk aan heb staan om brandstof te besparen. Denk vooral aan de airco en verwarming. Als er een scenario plaats vind waar het ieder voor zich is, Rijd dan ’s nachts zonder licht om moeilijker gezien te worden en stop uiteraard voor niemand. Tijdens het parkeren zorg er voor dat je op een onopvallende plaats gaat staan (dit kan goed zijn tussen andere auto’s). Zorg er voor dat je ten aller tijden meteen weg kan rijden. Spreek met elkaar af wie de sleutels bij zich houdt en wie de reserve sleutels heefg. Bij een bezoek bij de benzine station vergeet dan niet om motor olie mee te nemen en eventueel de banden op spanning te brengen (scheelt weer brandstof). Rijd rustig en kalm, laat je door geen enkele mede passagier afleiden en stel van te voren goede regels vast wat je van je mede passagiers eist en verwacht. Hou er rekening mee dat sommige passagiers ballast vormen. Hoe onaardig dit ook klinkt, als ze niet willen luisteren naar jou goede raad en of eisen, is het beter om deze passagiers aan hen lot over te laten. Laat je mede reizigers deze guide ook lezen (kleine moeite). Een ketting is immers zo sterk als de zwakste schakel. Een lotgenoot die niet wil luisteren niet aan jou eisen voldoet en of niet mee werkt, kan er namelijk voor zorgen dat jij de situatie niet overleefd, terwijl jij juist diegene bent geweest die de voorzorgsmaatregelen heeft getroffen om in goede / redelijke banen alle situaties te doorstaan Gooi de fietsen op het dak van de auto en maak deze vast met touw (niet te veel knopen) of een spanband. Zorg dat je de skeelers om je nek heb hangen aan de veters of met de klips aan je riem. Wanneer de auto het begeeft en niet meer te repareren valt dan kun je er oor kiezen om verder te gaan op de fiets. zorg voor goede fietstassen plak eventueel de reflectoren af met plakband om niet op te vallen. Wanneer je fiets het begeeft (kan me niet voorstellen) maar da kan je verder op de skeelers of rolschaatsen. Vergeet niet je schoenen mee te nemen, hang deze aan de veters om je nek of aan je riem. Als je op de skeelers  rolschaatsen / skateboard verder gaat gebruik dan de juiste bescherming zoals de polshadschoentjes en een helm.

 

Vervoeren en verplaatsen per boot.

Afhankelijk van het soort boot, kun je de boot net als een auto gebruiken, je fiets mee nemen dus. Je moet bedenken dat als je boot stuk gaat en je niet bij de kust bent, je weinig aan je fiets hebt (eventueel een soort van mod maken om met je fiets de motor aan te draaien via een band).
Koken op een boot kan voor wat problemen zorgen. Met namen een rubberenboot. Wat je het beste kunt doen is een vuurkorf of een mini bbq gebruiken om een vuur te stoken. Leg er altijd een houten plank of spaanplaat onder om zo geen warmte door te laten gaan naar de boot zelf. Vergeet niet dat je op zee geen brandbaar materiaal zult vinden en het eeuwig duurt om zeewater drinkbaar te maken,  ik denk zelf dat het een slecht idee is om jezelf per boot te vervoeren, mits er een overstroming heeft plaats gevonden en je op zolders en daken kan aanmeren om te koken / rusten en slapen. Hou er rekening mee dat er tijdens een overstroming enorm veel puin in het water drijft. Een opblaasboot kom je waarschijnlijk niet heel veel mee. Hou er ook rekening mee dat er diverse ziektes zullen ontstaan door uitwerpselle en dode mensen / dieren in het water.

 

Vervoeren en verplaatsen met de motor.

IjscokarDe motor heb ik geen verstand van en verdient dus aanvulling.
Voor de motor gelden dezelfde dingen als met de auto, rijd zo zuinig mogelijk, zorg dat er een aantal items voor onderhoudt aan het voertuig zijn. rijd zonder lichten als ’t ieder voor zich is. Hou er rekening mee dat je voertuig en jij jezelf niet kan beschermen en dat je niet zo heel veel spullen mee kan slepen (tenzij zijspan).

Vervoer en verplaatsen met de fiets.

Zorg voor een goede degelijke fiets het liefst een mountainbike met meerdere versnellingen voor het ruigere terrein. Hou er rekening dat net als met de motor je niet veel kan meenemen en dat je niet veilig zit. Het voordeel van de fiets is dat jezelf de motor bent, zorg dus voor genoeg calorieën innamen voordat je gaat fietsen. Een mountainbike heeft vaak geen bagagedrager, die kun je er echter wel op monteren (ziet er niet uit in het dagelijks leven) om eventueel meer ballast mee te nemen. Zorg voor een goede reparatie en onderhoud set mocht je band lek gaan. Een vouw fiets is extra handig aangezien je deze in de auto kan meenemen. Mocht je auto stuk / leeg raken dan kun je misschien eerst nog enkele dagen vertoeven (proviand opmaken wat je anders niet mee zou kunnen nemen op de fiets). Mocht je bij de auto willen blijven, verstop deze dan in de bosjes en eventueel een camouflage net er overheen.

Vervoer lopend en of skeelers.

Zorg voor een goede supermarkt karretje (dekamarkt, lidl, vomar, etc) om eventueel genoeg spullen mee te slepen. Houd er rekening mee dat jou weekend en of rugzak de hoogste prioriteit heeft en dus alle broodnodige dingen bij je hebt.

Tip van Square; Ben je op de skeelers vergeet dan uiteraard je schoenen niet mee te nemen.
Het vervoeren per skeelers heeft als voordeel dat je sneller bent dan met lopen. Ten opzichte van de fiets is dat de skeeler wieltjes niet lek kunnen, maar wel slijten. Zorg er dus voor dat je de juiste onderhoud tools voor de skeelers bij je hebt en eventueel een set extra wieltjes.

 

Water

Belangrijkste van Alles, water! Water koop je in flessen, pakken en of jerrycans. Het gemakkelijkste vind ik pakken (die lijken op melkpakken) meestal in de vorm van twee of vijf liter, die kun je stapelen en nemen in verhouding minder ruimte in dan ronde flessen. Mocht je water voorraad op zijn, dan kun je op de volgende manieren water verkrijgen. Via een sloot, plas of meer; via de lucht, of via een kuil in de grond (grond water).

Tip van Square; Al het water dat je vind moet behandeld worden voordat je het gebruikt
.Al het water dat je vind en of te lang opgeslagen is; moet je altijd tien minuten laten koken. Dit zorgt er voor dat 99% van de bacteriën dood zijn. Die 1% die niet dood gaan, moet je maar voor lief nemen. Je kan er ziek van worden, meestal in de vorm van Diarree. Heb je sterk verontreinigd water, dan moet je dit eerst zuiveren. Er zijn speciale tools op de markt om water te zuiveren. Het is niet onverstandig om een tool als dat te hebben in deze situatie. Ook na het zuiveren alsnog koken en minimaal een uur laten staan. Je kan ook zelf een water zuiveringstool maken. Je pakt dan een stuk pvc pijp, die aan de onderkant dichtmaakt met een stuk zakdoek. Daar gooi je wit zand in. Daarboven op gooi je actieve kool stof en daarboven gooi je nogmaals wit zand. De zakdoek zorgt er voor dat het zand niet met het water mee komt. De actieve koolstof zuivert het water en het zand er boven op zorgt er voor dat de koolstof op zijn plek blijft (niet naar boven drijft). Het water uit een meer of rivier kun je dan het beste met een plastic zak opscheppen en via een klein gaatje aan de onderkant in de PVC pijp laten stromen. Onder de PVC pijp heb je alvast een pannetje op het vuur gezet, zodat het water na het reinigen meteen gekookt wordt. Mocht je geen vuurvast item voor handen hebben zoals een plastic bakje of een zak, dan kun je het volgende doen. Maak een vuur, gooi er ronde geslepen stenen in. Wacht totdat de stenen heet zijn geworden. Pak dan de stenen met twee stokken vast en flikker ze in het water. Tada, het water kookt. De hoeveelheid stenen hangt af van de hoeveelheid water. Als je klaar bent, haal je de stenen er uit en gooit ze terug in het vuur om nogmaals te kunnen gebruiken.
Mochten er situaties ontstaan waardoor je het water niet aan de kook kunt brengen, dan kun je eventueel een chloor tablet gebruiken. Chloor tabletten (speciale voor de survivallaar) zorgen er eveneens voor dat alles in het water gedood wordt. Houdt er rekening mee dat chloor tabletten eigenlijk een vergif is. Al is het niet zo heel schadelijk voor je lichaam in een sterke conditie en in zeer kleine concentraties. Als je lichaam verzwakt denk ik niet dat het verstandig is om chloor tabletten te gebruiken. Ook omdat één tablet vaak bedoelt is voor een bepaalde hoeveelheid water. In zo’n situatie kan ik mij voorstellen dat je het water niet kan afmeten. Hierdoor zijn chloortabletten risico vol om te gebruiken. Gebruik het daarom alleen als het echt niet anders kan. Na het gebruik van zo een reiniging middel het water minimaal twee uur laten staan.
Na het koken van het water kan je het water voorzichtig in een veldfles, jerrycan gieten. Houdt er rekening mee dat plasticflessen niet bedoelt zijn om kokend heet water in te gieten en deze zullen daarom ook of wegsmelten en of vervormen. In de jerrycan en of veldfles blijft het water nog enkele dagen goed. Mocht je twijfelen aan het water, kook het dan opnieuw. Voeg eventueel een Thee zakje toe om er een smaakje aan te geven of eventueel limonade of kruiden om een soort van soepje te maken. Naast het consumeren van water, kun je het ook gebruiken om jezelf te reinigen of om wonden schoon te spoelen en je tanden te poetsen. Mond hygiëne is zeer belangrijk. Regenwater kun je op allerlei manieren opvangen, zoals via een waterdichte poncho, vuilnis zak, pannetje, opblaasbaar zwembad en alles dat de vorm van een kommetje heeft of kan aan nemen. Hoe dieper de kom hoe meer water je kan verzamelen. Het voordeel van regenwater is dat er geen harde verontreinigen in zitten, zoals zand, metalen.
Zeewater en pis is alleen drinkbaar te maken door het te laten verdampen. Dit duurt echter zeer lang en is daarom af te raden. Maar goed, hoe meer kennis hoe beter dus ik typ het even snel voor mijn uit. Graaf een kuil, leg er het opblaasbare zwembad in en vul dit met water. In het midden van het zwembad zet je een pannetje oid om water mee op te vangen. Daarboven span je een doorzichtig zeil er overheen. In het midden van het zeil leg je iets zwaars neer zodat het zeil precies boven de pan  wat je daar heb neer gezet indeukt. Het zeewater dat verdampt komt dan op het zeil terecht en condenseert. Er vormen zich druppel die glijden dan naar het midden van het zeil toe en als er genoeg gewicht aan een druppel hangt, dan valt de druppel in het pannetje. Nogmaals, deze methode is niet raadzaam omdat het met ideale omstandigheden (volle zon) een hele dag duurt om half glas te vullen, zonde van de tijd en materialen. Eventueel kun je het proces versnellen door het zeewater in een pan te doen en deze te koken en het op te vangen met een schuinstaand stuk plastic oid zodat de opgevangen druppels in een veldfles glijden.
Het veiligste is om snel stromend water te vinden. Water dat te lang heeft stilgestaan is niet veilig om te drinken. Grondwater is meestal te vinden in de grond. D0h~. Graaf een kuil in je tuin of onder je huis. Je komt vanzelf wel water tegen, afhankelijk van de grond bepaald de kwaliteit van het grondwater. Woon je naast een benzine pomp of fabriek is grond water af te raden. Slootwater bij de weilanden is ook af te raden. De boeren spuiten de groenten in met gif en het gif verdwijnt dan later in de grond en in de sloten. Nucleair water filteren???

 

Eten koken.

Naast water, is eten ook belangrijk. Hou er rekening mee dat je voor het koken van voedsel Water nodig hebt. Met name voor pasta en rijst. Het simpelste is om water aan de kook te brengen en hier groente in te flikkeren en te wachten tot ze zacht / gaar zijn. Voor de meeste blikken soep kun je de soep iets verdunnen met water. Voor de groenten in blik en pot zit vaak al vocht in om zo de groente (lucht dicht) te bewaren. Vaak heb je iets meer extra water nodig dan dat er alleen in de pot of blik bij zit.
Koken in een thermosfles. Dit schijnt goed te werken, ik heb het zelf nog nooit geprobeerd. Wat je doet is, je vult de thermosfles met een kwart aan groenten (denk dan aan doperwtjes, worteltjes, bonen etc.) Gooi hier een halve thermosfles water bij. Je hou dus nog ¾ van de fles leeg. Draai de dop er op en bewaar deze in bijvoorbeeld je rugzak. Na ongeveer zeven of acht uur, is de groente klaar om gegeten te worden. Deze methode is handig omdat je maar voor even een kort vuurtje nodig hebt namelijk totdat het water kookt.
Vlees en Vis kun je het beste roosteren op een rooster boven open vuur. Leg het vlees en vis er niet te dicht bij het vuur omdat deze dan kunnen aanbranden. Let er op dat in dezesituatie het vlees (vooral kip) door en door gegaard is. Vlees en vis bevat veel bacteriën en je lichaam waarschijnlijk zwakker dan in het dagelijks leven. Hoe minder jij jezelf aan schandelijkheden blootstelt hoe beter de kans is om te overleven.
Duiven zijn een gemakkelijke bron van vlees. Wat je doet is je vangt / een duif. Er zijn er toch genoeg in Amsterdam. Je rukt de kop en vleugels er af en gooit deze met veren en al in het vuur. Als de duif gaar is, kun je hem van het vuur afhalen. De meeste veren zijn weg geschroeid. Je eet alleen de buitenkant van de karkas. Zeg maar het borstgedeelte. De binnenkant en de rug is af te raden aangezien deze niet is schoongemaakt.

Tip van Square zoek op internet met name op YouTube naar slacht filmpjes.
Zoek naar filmpjes of bezoek een slachthuis om te zien hoe het gebeurd Sommige vinden het er smerig uit zien. Dit is te begrijpen, maar als er een situatie komt, ben je maar al te blij dat je deze filmpjes ooit heb bekeken. Zo is het goed om te weten hoe je varkens, kippen, konijnen en koeien slacht. Houd er rekening mee dat er in deze tijd geen koel mogelijkheden zijn zoals een diepvriezer of een koelkast. Slacht dus alleen wat je op kunt. Wat er overblijft voer je aan de dieren of laat je drogen in de zon. Gerookt vlees is ook een goede bron van eiwitten en is nog een aantal dagen houdbaar zonder koeling.
Zorg altijd dat je Hygienisch tewerk gaat (zie ook volgende pagina van Squareders Survival Guide) De borden lik je schoon met je tong en was je af met eventueel een klein druppeltje chloor of met een ertje afwasmiddel, laat het daarna goed drogen in de wind en eventueel een doek. Doe ditzelfde met de pannen, deze kan je terug op het vuur zette om te drogen. Verspil geen voedsel door het weg te gooien, zoek een manier om het te bewaren of een goed nut er voor te vinden.
Gebruik voor het bakken van vlees en het maken van Jus de gietijzeren / stalen koekenpan. Zo een pan heeft een lekkere dikke bodem en houd de warmte goed vast. Vooral handig als je wat meer warmte binnen wil hebben. Het voordeel van de warmte die afgeeft van een pan is dat er geen koolmonoxide vergiftiging kan gebeuren zoals bij een open vuur. De stalen koekenpan moet wel goed ingebrand worden voor gebruik en na gebruik mag je de koekenpan niet afwassen met sop. Slechts met water uitspoelen, goed drogen en dan insmeren met een beetje vet. Voor het inbranden kun je het beste Arechide olie gebruiken. Gebruik geen olijf olie omdat dit een lager verbrandings punt heeft. Hierdoor krijg je een stroperige anti aanbak laag daar blijft alles aan kleven.
Tip van Square: wrijf de koekenpan in met een keukenrol en een paar druppeltjes arechide olie. Als de pa ingesmerd is (ook de onderkant) dan pak je een schone keukenrol en neem je de pan nogmaals af zodat de olie er af gehaald word. Niet alle olie krijg je er af dus er blijft een micro film olie op de pan. Zet de pan in de oven op de hoogste stand en laat hem daar voor een half uur in staan. Daarna kun je de pan laten afkoelen en is deze helemaal zwart en dus voorzien van een anti-aanbak laag. In deze pan kun je gerust met scherpe voorwerpen prikken en snijden. Na gebruik de pan afwassen met alleen water, daarna goed drogen en daarna de pan insmeren met een beetje olie (tegen het roesten). 
. Als je de pan warm maakt kun je deze meenemen in je tent of cabine. De pan geeft een flinke warmte af dus uitkijken waar je hem plaatsts en raak hem niet aan zonder je handen te beschermen.

 

Epidemie, pandemie en ziektes.

glassjacked welke in het Squareders boek voorkomt.
Hatshjoe in je face en je hebt het. Virussen zoals de influensa en alle varianten die hier op gebaseerd zijn worden overgedragen door kleine waterdruppeltjes die door de lucht heen of via huidcontact (handen die naar je mond / neus / ogen worden gebracht) worden verspreid. Tijdens een pandemie of een epidemie, net als de pest bijvoorbeeld, raad ik je aan extra hygiënisch tewerk te gaan. Gebruik tijdens het naar buitengaan het gasmasker (eventueel zonder patronen) of de vol gelaat snorkel, eventueel kun je een lapje gedrenkt met azijn om de luchtpijp binden. Een stofmaskertje kan ook maar beschermd niet je ogen en kan je het beste gebruiken als je zelf geïnfecteerd bent om verspreiding tegen te gaan. Een maskertje zorgt er wel weer voor dat je handen niet zo snel in de buurt van je mond of neus komt. Het gebruik van patronen vind ik zonde, aangezien het virus zich verspreid via waterdruppels (deze worden opgevangen op het lapje en onschadelijk gemaakt door het azijn) zal voldoende moeten zijn. Het gebruik van slechts een doekje voor je mond en neus is dus niet voldoende aangezien dit niet je ogen beschermd. Wees zeker dat de randen van het (stof) masker goed aansluiten op je gezicht doormiddel van de clip. Vooral bij mensen met een baard is het aan te raden de baard te trimmen al dan niet geheel af te scheren. Gebruik vazeline op de randen van het masker om deze nog beter aan te laten sluiten. Het masker voorkomt ook dat je onbewust in je ogen wrijft of aan je gezicht zit met geinfecteerde handen. Een mens komt rond de twintig keer per uur met zijn handen in zijn gezicht. Was voordat je het masker af zet goed je handen, daarna goed desinfecteren met de desinfectie gel. Buk voorover en haal het masker van je gezicht. Leg het masker neer op een schone droge ondergrond en spray er desinfectie middel overheen (planten spuit met ethanol of iets dergelijks). Zorg dat je het doekje waar mee je eventueel de pijp mee afgesloten hebt, alleen met handschoenen aanraakt en verbrand ga dus zeer hygienisch te werk en neem geen enkel risico. De simpele stofmaskertjes moet je om het uur vervangen (wanneer deze nat begint te worden aan de binnenkant) dit is weggooi materiaal. De vol gelaat snorkelmaskers kun je herbruiken door deze goed te ontsmetten. Let er op dat de rubberen randen schade kunnen krijgen van ontsmettingensmidellen. Smeer daarom de randen ook goed in met vaseline om het rubber soepel te houden.
Tijdens een goede Epedemi, is er kans dat steden in carantaine worden gezet. Dit leverd wellicht een voedsel schaarste op, wees hierop voorbereid en dat je eventueel niet je huis meer uit mag of kan. In Nederland is de kans klein dat een gebied in carantaine word gezet. Dit omdat Nederland altijd achter de feiten aanloopt en het dus eigenlijk al te laat is en het nut om carantaine in te voeren te laat komt. Enkele draaiboeken geven aan dat tijdens de uitbraak een stad op slot kan gaan (niemand meer in en of uit) er ontstaat dan schaarste van voedsel en de verveling (mensen niet naar hen werk) slaat toe wat voor een brandhaard van geïrriteerde hongerige mensen kan gaan zorgen. Een passage uit dit draaiboek geeft aan dat slechts een gezinslid eenmaal per week uit huis mag om resources op te halen, wellicht met beschermende kleding.
Als het virus wereldwijd actief is, dan heb je kans dat landen geen export meer uitvoeren. Ingrediënten voor bijvoorbeeld medicijnen worden dan door de landen gehamsterd waardoor er hier tekorten van komen. Tijdens een epidemie, zullen de prijzen van mondkapjes, ontsmettingsmiddel, wc-papier en paracetamol en dergelijke uitverkocht raken en tegen woekerprijzen worden aangeboden. Hou hier rekening mee door nu al voldoende in huis te hebben. Houd de media in de gaten, zij zullen op deze tekorten op springen als hongerige wolven naar sensatie. Er komt ook een tijd dat ze aan zullen geven dat desinfectiemiddelen en Wc-papier niet helpen, dit uit de laatste hoop zodat de reddingswerkers en medisch-personeel ook de voorraad ziet slinken. Ze geven aan dat virussen niet leven en dus niet vernietigd worden door alcohol. Dat klopt grotendeels, omdat virussen een gastheer nodig hebben om te overleven. Dit kunnen (menselijke) cellen zijn, als bacteriën. Bacteriën worden wel gedood door de alcohol en zonder bacteriën kan het virus dus ook niet overleven. Daarnaast worden virussen vervoerd / beschermd in een membraam van Eiwit tot het een gastheer heeft gevonden en actief word. Dit eiwit word opgelost door de alcohol waardoor het virus inactief raakt. Het beste is om gewoon zoveel mogelijk je handen te wassen met water en zeep. De zeep zorgt er voor dat het vet van je handen word losgeweekt en weg word gespoeld (samen met de bacteriën en virussen). Een desinfecterende handzeep werkt het beste. Zorg er ook voor dat je de kraan ontsmet, was altijd minimaal voor 30 seconde (aangeraden word 15 to 25 seconden) Een goede maatstaaf is om happy-birthday te zingen. Gebruik koud water, lauw en warm water vinden bacteriën weer prettig m in te leven. Te heet water kan alles onschadelijk maken, maar kan ook voor verbranding zorgen (waardoor je weer meer vatbaarder bent voor infecties door de wonden).
Een goed desinfectie middel heeft rond de 70% aan alcohol. Zo kun je 99.99% alcoholen vermengen met gedistilleerd water of met gekookt water zodat je ook aan de 70% komt. Mix dit niet met vaseline of een ander vettig goedje. Het vet op je handen zorgt er voor dat je handen de bacteriën vast houden. Ontsmet ook niet je handen met Whiskey of rum. Het alcohol percentage van whisky is rond de 35/40% en te laag geruik dit alleen voor een wond tijdelijk schoon te spoelen, Rum zal wel kunnen maar het is niet aan te raden omdat je handen gaan plakken door de suikers, wat weer viezigheid aan trekt.
Geheel beschermd zijn tegen ziektes is vrijwel onmogelijk. Om je immuun systeem een goede boost te geven, gebruik vitamines. Met name vitamine D is een belangrijke voor tegen infecties van bacteriën en virussen.
Vitamine D word doorgaans aangemaakt door zonlicht. Hoe meer zon, hoe meer vitamine D je lichaam aanmaakt. Verder zit Vitamine D in: vette vis, zoals makreel en zalm, Kaas en sommige zuivel producten zoals Eigeel. Champignons kunnen vitamine D bommen worden, als je ze een tijdje in het zonnetje laat staan. In de winter en in sommige landen waar weinig zon schijnt, is het raadzaam om Vitamine D supplementen in te nemen als extraatje naast de voeding. Dat verklaard ook dat hoe noordelijker je woont, hoe minder zon, des te blanker moet je huid zijn om aan de vraag naar vitamine D aan te kunnen. Hoe meer naar de evenaar hoe donkerder de mensen worden. Donkere mensen ie noordelijk wonen hebben vaak een vitamine D te kort. Een donkere huid heeft veel meer zon nodig om voldoende Vitamine D aan te maken. Dus neem voor de zekerheid Voldoende Vitamine D in maar nooit teveel. Dit doet de calcium opname stijgen, waardoor er nier schade kan ontstaan, bot afbraak/verlies, darmklachten, misselijkheid en vermoeidheid en wellicht nog meer bijwerkingen.
Vitamine C is ook een belangrijke voor de weerstand, goed als antioxidant en voor wondgenezing. Vitamine C, zit in groente en fruit en aardappelen. Doordat voedsel te lang word gekookt, verliest het zijn Vitamine C waardes. Voedsel in potten hebben vaak een mindere mate van vitamines dan de verse rauwe varianten. Vitamine C is een belangrijke vitamine omdat het cellen beschermd van vrije radicalen, waardoor er kanker, hart en vaat ziektes op de lange termijn tegen kan worden gegaan.  Vitamine C zou je normaal gesproken genoeg binnen moeten krijgen via voedsel. Te veel aan Vitamine C, kan voor darm problemen zorgen.
Kortom, hou je aan de dagelijkse hoeveelheid vitamines, een drogist, huisarts of apotheker zou je daarbij kunnen helpen om de juiste hoeveelheid te bepalen.

 

Hygiëne:

Was je handen met waterloos desinfectie middel. Je hoeft geen water te gebruiken en je hoeft je handen niet af te spoelen. Gewoon een druppel ter grootte van een knoop op je hand palm doen en over je handen heen wrijven. Daarnaast kan je op de Najib methode (je moet van cabaret houden wil je het begrijpen) je lichaam wassen. De plastic beker vul je met warm lauw water. Hier laat je een beetje zeep in oplossen. Ga nu met het glas langs je gehele lichaam. Zo kun je met een beetje oefenen alle plekjes bereiken en kost het weinig water. Als je klaar bent, gooi je het water langzaam over je hoofd heen om zo je haren nat te maken. Je hoeft je haar in princiepen alleen droog te boenen met een handdoek, net als het overige van je lichaam. Er is nogal wat kritiek geweest over het water na gebruik over je hoofd heen te gieten. Maar als je dit elke dag zou doen, zou je lichaam niet zo heel vies moeten zijn. En trouwens, het is een bijzondere situatie dus who cares? Het is af te raden om parfum en dergelijke te gebruiken. Hier kan narigheid van komen in de zin van huid irritaties en ongedierte.
Tanden poetsen is heel belangrijk. Zorg dat je minimaal twee tandenborstels hebt, mocht je er één kwijt raken. Poets je tanden ’s ochtends en ’s avonds. Begin bij de kies die jij het meeste gebruikt, zodat je je hier nog kracht genoeg hebt. Maak korte zaag bewegingen en ga zo langs je kiezen, je tanden terug naar de kiezen aan de andere kant. Draai eventueel de tandenborstel om als je in het midden bent gekomen om verder te poetsen met dezelfde soort bewegingen. Nu ga je de kauw vlakken op dezelfde manier poetsen. Begin weer bij de kies die je het meeste gebruikt. Alle vier de kanten klaar? Dan kun je de binnenkant van je tanden poetsen met dezelfde beweging als de buitenkant. Als die klaar is, dan kun je het meeste van het schuim uitspugen. Nog niet spoelen! Je moet eerst nog je tanden poetsen in 1970 Army style. Hou je tandenborstel horizontaal stevig vast, sluit je kaken zodat je tanden en kiezen precies op elkaar staan. Begin bij de kies die je het meeste gebruikt en eindig aan de andere kant. Door het maken van snelle verticale bewegingen.
In de middag kun je tandenstokers gebruiken om de lunch er tussen uit te wroeten. Veel mensen weten dit niet en doen niet meer dan kauwen op die dingen, dus hier nog even een korte uitleg hoe je tandenstokers gebruikt. Maak de tandenstoker eerst nat met spuug en of water. De platte kant van de standenstoker wijst naar het tandvlees. Duw de tandenstoker aan de onderkant tussen twee tanden en of kiezen, zo ver als je kan naar binnen toe. Duw dan de tandenstoker omlaag (als je de onderkaak bezig gaat) en omhoog (als je aan de bovenkaak bezig gaat). Dan maak je een aantal maal een zaag beweging om het vuil er tussen uit te halen. That’s it dan ben je klaar om naar de volgende spleet te kunnen. Als dit de eerste keer is dat je dit doet, zul je waarschijnlijk bloedend tandvlees hebben. Geen paniek, dit is bij dagelijks gebruik na een aantal dagen voorbij.’s Avonds kun je je mond met mondwater spoelen, heb je dit niet dan kun je zout met water gebruiken. Strijk één theelepel af per glas water, roeren tot het zout is opgelost en spoelen maar!
Zorg voor een flesje alcohol en schone doekjes. Deze zijn om te ontsmetten. Want nu kun jij het echt niet veroorloven om ziek en slap te worden. Neem als voorbeeld een blikje cola. De cola company heeft dit in de doofpot weten te stoppen maar hou je vast; uit een blikje drinken is risicovol. Aan het blikje kleven immens veel bacteriën. Ongedierte dat zich door de vele pallets wurmen in die loodsen en fabrieken, laten her en der hen stront en pis lopen. Dat komt op het blikje en dat veroorzaakt ziekten en zelfs de dood in sommige gevallen. Angstaanjagend maar waar. Voordat je dus uit een blikje en of flesje drinkt, veeg deze dan eerst af met een alcohol houdend doekje, mocht je dit niet hebben, kook dan het blikje (komt de smaak van wat er in zit niet ten goeden) maar het is beter dan te sterven aan iets dat je niet ziet.
Voor de dames, is het extra vervelend, met name voor de hygiëne down under, om nog maar niet te spreken over het maandelijkse feestje. Zorg daarom dat je als vrouw zijnde extra materiaal bij je hebt voor dat gedeelte. Zorg voor voldoende maandverband, vlak voor een crisis en met behulp van de media zullen dit soort materiaal heel snel de winkels uitvliegen, hetzelfde geld voor wc-papier en ontsmettingsmidellen. Make-up en parfum zijn niet belangrijk, al kan het make-up spiegeltje als signalering dienen.

 

Effe poepen!

Benodigdheden: schaar, schep, wc-papier, scheermes, vaseline, desinfectie, water, gras, bladeren.
A man’s gotta do what a man’s gotta do… oftewel als je mot dan mot je. In deze situatie, is poepen, schijten en pissen een onderschatte onderneming. Om te beginnen is er waarschijnlijk geen werkend toilet, geen WC papier en zeker geen water om te verspillen. Hou je vast, in Squares Survival guide lees je hoe je dit kunt oplossen.
Ga als het mogelijk is zover mogelijk bij je verblijf plaats poepen en pissen. Als dat niet mogelijk, dan kan ’t ook wel wat dichter bij waar je verblijft, maar zorg er voor dat altijd alle crap en pis begraven wordt. Dit om te voorkomen dat er een ongedierte en bacteriën gaan groeien. Met name voor de hygiëne is het belangrijk om alles wat je uitscheid te begraven. Zowel je pis als je stront.  Je kont afvegen is één van de meeste dingen die nu vanzelf sprekend zijn.

Tip van Square: Ga zover mogelijk door je knieën.
In sommige culturen / landen poepen ze in een gat in de grond, door voldoende door je knieen te zakken word je darm beter geleegd en blijft je poepertje schoner en hoef je dus minder af te vegen. Smeer voordat je gaat poepen, je poepgaatje in met vaseline, ook dan blijft je poepertje schoner en zoals DirkJan het al noemde in zijn strip, zorg er voor dat je een glad geschoren aars heb.
Als er wc papier is, doe dan zo zuinig mogelijk. Een manier is een rits velletjes te pakken en deze zigzaggend op elkaar te leggen. \/\/\/\/\ zeg maar zo. Je veegt en vouwt het velletje om. Je veegt nogmaals en je vouwt het om tot het laatste vel. Dan kun je de stapel omdraaien en kun je het nogmaals herhalen zonder dat je vieze handen krijgt. Of dat je twee keer met een vies vel hoeft te vegen Dit scheelt enorm veel wc papier. Mocht er geen Wc-papier voorhanden zijn, dan kun je kranten gebruiken en of bladeren (van de boom). Kranten zijn meestal iets gladder. Een andere manier is om met je poepertje langs gras te schuren. Ik weet ’t niet, maar lijkt mij nogal onhandig. Oefening baart kunst zeg ik dan maar. Desinfecteer altijd je handen als je geweest bent met handzeep oid. Vroeger hadden mensen een bidon of een spuitfles met water, om hen kont mee schoon te spoelen, ieder had wel zijn eigen handdoekje om het te drogen.
Als je wc papier vol is, knip dan de hoekjes af (Waar meestal geen stront zit) zo heb je weer wat brandstof om eventueel een vuurtje te maken. Ook voor het pissen is het aan te raden om een kuiltje te graven. In sommige wateren zitten microbacteriën die via je waterstraal je piemeltje of je… in zwemmen. That’s kinda cool. Wat die microben doen is ze gaan een feestje vieren in je blaas en goddamn dat gaat zonder een behandeling problemen geven.
tip van Square: pis niet in het water, maar in een krater.
Je kunt van je pis ook drink water maken. Dit gaat op dezelfde manier als zeewater, lees maar eventjes terug voor als je het gemist hebt.
Nogmaals voor de vrouwen ik noemde het al eerder, onder persoonlijke hygiëne. Zorg dat je over voldoende materiaal beschikt om de onderkant te onderhouden.
Moet je voor langere tijd bivakkeren, zorg dan voor een afsluitbare emmer. Het is geen fraai gezicht, maar als je een maand in dezelfde kamer zit en je kan geen kant uit is dit de enigste manier. Hoe groter de emmer hoe meer luxe, denk aan een regenton die je vol kan schijten. Zet er een aantal zakken zand naast en of katten grid om zo de rommel te bedekken tegen stank en bacterie groei. Zorg voor voldoende wc papier en nogmaals om desinfectie middel.

 

Kleding:

Nina in een gewaad
Naast een goed onderdak te maken, is het nog belangrijker om juiste kleding te dragen en mee te hebben. Goede kleding en accessoires bestaan uit items die jou helpen warm te worden maar ook warm te blijven voor tenminste een halve dag. Daarom is het goed om na te denken wat voor kleding je aan gaat trekken. Met name of het snel droogt, de warmte goed isoleert en jou beschermd tegen regen en wind. Een Squareder draagt natuurlijk zijn lange zwarte lederen jas. Je moet je afvragen of dit je in deze situatie wel voldoende beschermd. Ik denk van wel, aangezien leer wind en water dicht is en toch vrij wel een goede isolatie geeft. Daarnaast neemt Leer geen water op zoals Wol dat wel doet. Leer is een natuurlijk product en komt van de huiden van dieren. Hou er rekening mee dat een lange leren jas tot net over je boven beven en of zelfs tot je hielen, vaak alleen met een aantal knopen dicht gemaakt kan worden. Tussen de knopen door kan echter wind en water komen. Ga daarom naar een juist kleding repair shop, en vraag daar of ze er een rits voor je in willen zetten. Kost wel een aantal tientjes, maar heej dan heb je wel een unieke lange leren jas. Wil je echter er geen rits in laten zitten, dan kan je uit voorzorg nog een korte leren jas kopen met rits. Koop deze dan een aantal maten groter zodat deze over je lange lederen jas aangetrokken kan worden, lekker warm Hou er rekening mee dat lederen jassen cool zijn vooral die lange Lol. Bedenk ook dat een lederen jas vaak vele malen zwaarder zijn dan bijvoorbeeld een fleece jacket en of een synthetische wind breker. Deze twee soorten zijn leuk, maar als je langs een takje gaat zit er een scheur van een aantal meter in wat de jas uselesh rubbish maakt. Als er eenmaal een gat in de jas zit dan ontsnapt daar de warmte uit. Tot zover de jassen,

Tip van Square; denk goed na en vraag advies over wat voor jas je wilt hebben in welke situatie.
Ikzelf hou het bij mijn leren jas no mather what.
Bij de meeste dump zaken hebben ze camouflage broeken, kies een kleur die je mooi vind. Als je er later een korte broek van kunt maken is dit mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. Het veiligste zijn lange broeken die je in je kisten of laarzen kan stoppen, zodat er geen ongedierte in kan kruipen maar ook om je tegen die scherpe takjes, struikjes en randjes van een trap of whatever in en rondom het huis te beschermen. De broeken zijn als het goed is van katoen en moeten snel kunnen drogen. Schaf twee broeken aan, misschien goed om verschillende kleuren te kiezen: zwart, grijs, groen, blauw. Afhankelijk van waar je naartoe gaat, ik ga er vanuit dat dit verder geen uitleg nodig heeft, behalve voor de zwarte. Koop deze broeken ruim. Hoe ruimer je broek hoe groter de zakken worden, koop vooral geen canoflage en draag ook geen logo’s op het moment van oorlog. Je zult sneller als target gezien worden, in dat geval ga voor zwart, donkerblauw of donker grijs in een effe kleur, voorkeur gaat uit naar zwart. Koop de broek een maat groter met een goede stevige riem. Zo val je in het donker minder op, zijn je zakker groter en dieper. Mensen die naar mensen zoeken kijken vaak naar contouren van een mens. Benen, armen, hoofd, elke schaduw of contour wat er niet op lijkt, wordt automatisch geskipped door het brein en diegene die zoekt, zoekt snel verder. Een wijde broek helpt daarbij omdat het een andere contour geeft dan een die dichter bij je benen zit. Let er op dat als de broek nat wordt, deze wel om je been heen blijft plakken en daardoor ben je vrijwel sneller exposed.
Shirt en truien. Kies voor een bijpassend Tshirt, die dus bij je broek past beetje fashionized ken geen kwaad. Het liefst van katoen zodat deze snel droogt. Deze hoeft niet zoals de broek in een maatje groter, aangezien er vaak geen zakken in zitten. Kies altijd voor een basic shirt, geen glitters zoals Gorden en geen maffe versieringen zoals Joling. Neem er hier een extra van mee aangezien een tshirt als masker kan dienen, verscheurd worden voor verbind materiaal, water filter voor het grove gesteente, zand takjes, etc en weegt vrijwel niets. Zorg voor een goede hoofddeksel om je hoofd te beschermen. Denk aan een hoed, pet of bivakmuts.  Hoed staat stoer, kan afwaaien maar zorgt er wel voor dat je geen regen in je gezicht krijgt, hetzelfde geld voor een pet staat als Squareder zijnde niet stoer. Een bivakmuts is het beste, omdat deze je hele hoofd omsluit. Het nadeel van deze muts is dat het van wol is waardoor het zwaar weegt. Zorg er voor bij een bivakmuts dat je mond en neus vrij kan zijn om te ademen. Vanaf het hoofd gaan we way down tot den voeten. Kies voor thermos en antischimmel sokken. Meer kan ik niet als advies geven. Thermos ondergoed ook niet verkeerd. De schoenen moeten stevig zijn en het liefst van een hoog model zodat je enkel goed ondersteund wordt. Vaak knallen mensen door hen enkel op het moment dat ze dit niet kunnen gebruiken. Daarbij wegen de schoenen iets zwaarder omdat het een hoog model is, maar het zorgt er wel weer voor dat je voldoende steun krijgt tijdens het lopen waardoor het lopen zelf minder energie kost. Aan goede schoenen moet je denken aan kisten, bergschoenen en of veiligheid schoenen. Dus geen gympen en of ballerina’s hakken of weet ik veel wat. De schoen moet water dicht zijn en de zool moet stevig zijn en mag niet glad worden tijdens nat weer en sneeuw. Naast de heavy attelery schoenen is het niet verkeerd om een extra paar licht gewicht schoenen mee te nemen. Denk daarbij aan die maffe allstar’s van stof of een soort van slipper. Het mist de veiligheid en ondersteuning maar dat is beter dan met je blote voeten door de straat of bos te moeten rennen.
Tip van Square: Blijf ook niet te lang met natte kleding rond lopen.
 Als je gaat zwemmen trek dan al je kleding uit, vooral als je een vrouw bent met mooie rondingen. Verstop je kleding  op een veilige plaats. Mocht je kleding wel nat worden, vervang deze dan door de tweede zet. Zorg er ten aller tijden voor dat je beide setjes kleding droog blijft. Mocht het opeens gaan hosen, gebruik dan de bouwval zakken. Knip / snij er een gat in om je hoofd door heen te steken. Adem altijd naar de buitenlucht omdat er condens kan gaan ontstaan binnen in de zak wat weer voor nattigheid zorgt en dus je lichaam sneller afkoelt. Het mooiste is om een afdakje te bouwen van een zeil of het opblaasbare zwembad of wat de natuur je bied mocht het gaan regenen. Vergeet je poncho of regenjas niet en zoek een beschut plekje op. Tot zover de kleding. Nogmaals, kijk zelf wat je het beste lijkt aan kleding. Kleding is vandaag de dag belangrijk om te laten zien wie je bent of wat je doet. Ik kan me voorstellen dat als jij altijd in maatpakken loopt, je niet opeens in een af gerachte camouflage broek wil lopen. Zoek dan een alternatief om je zoveel mogelijk goed bij te voelen in de kleding die je nu draagt. Bedenk wel dat in een het niet meer uit maakt hoe je er bij loopt als je het maar overleefd. Zolang de kleding aan jou eisen van de situatie voldoet is dit prima.

 

Oorlog, rellen en chaos.

Er komt ooit eens een tijd dat iedereen er klaar mee is. Klaar waar mee? Met elkaar, de overheid, de euro, de buurman etc. Er ontstaan rellen, plunderingen, oorlogen, terrorisme en aanslagen. Blijf altijd rustig. Ga niet tegen de menigte in en kies altijd voor de winnende partij en of de grootste groep.

Tip van Square; If you can’t beat them, join them.
Vroeger vochten de mensen nog ergens voor, voor vrijheid, meer geld, betere wegen weet ik ‘t wat nog meer.  Een goed voorbeeld is de almachtige baas van Het wereld natuurfonds, oude wijven aan mijn deur lopen wat te schooien voor een aantal centen, in de stromende regen en in de bittere kou, terwijl die dude met een aantal miljoen en een fokking smile op z’n face z’n warme bed in stapt. Met of zonder viagra. Misschien zijn wij wel geprogrammeerd om elkaar als schapen te volgen. En zit er soms in een bepaalde eeuw, een dimensie of galaxy, iemand tussen die anders is. Die anders doet en zich anders gedraagt. Dat zijn de mensen die de wereld kunnen, willen en gaan veranderen, op een goede of op een slechte manier. Wees gewaarschuwd voor dit soort mensen. Probeer zelf na te denken over wat de gevolgen zijn van de idealen van iemand anders en die van mijn. Ik heb een visie, jij heb een vizie, denk na of het jou eigen vizie is of die van mij.
Mocht er een explosief vlakbij worden neergegooid, denk aan een granaat oid. Draai dan met je rug naar het explosief toe. Laat je op de grond vallen met beide voeten tegen elkaar aan en de tenen tegen de grond. Duw met je handen je gezicht zo plat mogelijk tegen de grond. Je zolen zullen een groot gedeelte van de explosie opvangen. Onderzoek wijst uit dat slechts 5% van de granaat scherven over de grond heen gaan. Op deze manier heb je het minste letsel en zul je het vrijwel met slechts enkele kleerscheuren het overleven. Sta pas op nadat het geluid van de knal verdwenen is. Zo weet je zeker dat er niets achteraan komt. Kijk om je heen, oriënteer je. Probeer uit te vinden wie er gegooid heeft en of er nog iets gegooid wordt. Zijn er veel mensen die weg vluchten, vlucht dan niet met hen mee maar juist naar de andere kant. De terrorist kan een soort van lok bom hebben gegooid, waardoor iedereen nu naar de echte bom toe rent. In een terroristische dreiging is het voor de terrorist rendabeler om een granaat naar een grote groep te gooien dan naar één persoon die de andere kant op vlucht.
Mocht er geschoten worden in of tijdens een druk bezocht evenement, winkelcentrum of op school. Houdt deze tips dan in gedachten. Probeer tijdens het vluchten iedereen voor te blijven. De schutter raakt alleen diegene die achter jou aan rennen. Probeer zo snel mogelijk uit de vuur lijn te komen, door een hoek om te rennen. Blijf altijd in beweging, ook al heb je een goede verstop plaats gevonden. Als de boogieman je vind,  and you can’t hide for the boogie man, your screwed. Mocht je niet verder kunnen rennen en er zijn geen verstop plekken, laat je dan tussen de doden vallen. Voor de doden die om je heen leggen hoef je niet bang te zijn, het is juist diegene die nog overeind staat waar je bang voor moet zijn. Het mooiste is om nog enkele lijken over je heen te leggen zodat je (Waarschijnlijke versnelde ademhaling) niet opvalt. Wacht totdat de schutter verdwenen is, doordat hijzelf weg loopt of door in rekening van onze vrienden de polisie, army of het personeel en haar kornuiten. Hou ten aller tijden je hoofd koel. Dat is niet makkelijk. Maar zolang jij blijft nadenken en niet verstijfd van angst heb je nog steeds de hand boven je zelf en de schutter. Je moet rekenen dat de schutter waarschijnlijk net zo gestrest, onder invloed en of vol met adrenaline zit. Hij ziet waarschijnlijk een beetje wazig en is verblind door woedde oid en kan zichzelf niet beheersen en of onder controle houden. Het kan ook een ex-militair, special forces etc zijn… tjah dan zal de Square’s Survival Guide, waarschijnlijk geen dienst voor je kunnen doen. Nadat je of in 1000den stukjes over straat ligt verspreid of dat je meer gaten hebt dan grootmoeders vergiet, hoe je er geestelijk weer boven op gaat komen is eentweede. Shit happens, deal with it is misschien een goed uitgangs punt. Niet de makkelijkste, ik heb ook niet gezegd dat het makkelijk zal gaan worden. Denk vooral niet terug aan de reclame waarin ze zeggen, je haalt een kind uit de oorlog, hoe haal je een oorlog uit een kind. Dat gaat niet, het beste is om er meteen een punt achter te zetten en niet meer terug te denken aan die tijd dat de kogels en lijken om je oren vlogen. Geloof me, dat is het advies die elke commandant je geeft. Leer een soort van zeventiende zintuig aan, zodat je wanneer er wat gebeurd je voorbereid bent. Je de weg kent, de dichtstbijzijnde vluchtroute, dat donkere hoekje waar niemand je kan vinden. Het verschil van achter een betonnen muur en een tuinhekje zitten. Dat verschil kun alleen jij maken door jezelf dagelijks te trainen. Kijk goed naar je omgeving, stel er gebeurd nu iets. Wat doe je dan? Telkens wanneer je er aan denkt, je zult zien dat je op een gegeven moment er niet eens meer over na hoeft te denken. Net als auto rijden, in het begin.. oohja ik moet schakelen, remmen, stoppen voor iets dat van rechts komt. Al die dingen gaan op een gegeven moment vanzelf en doe je het onderbewust. Je weet wat je moet doen, als er wat gebeurd. Het mooiste is, als er iets gebeurd jij ook weet wat je moet doen. Waar je naar toe moet, waar de nooduitgang is. Dit gedeelte van square’s Survival guide is niet om je bang te maken, maar om je bewust te laten worden. Train niet alleen jezelf, maar ook je familie, dierbaren, andere Squareders en vrienden. Stel elkaar op de proef.  Waar is de dichtstbijzijnde nooduitgang? Rij je door een tunnel leg elkaar doom scenario’s voor over instortgevaar, lekkages, brand. Probeer met z’n tweeën, drieën what ever er uit te komen hoe je de situatie op gaat lossen of denkt op te lossen (oplossen is een tweede). Hoe meer je nadenkt hoe beter je er in wordt. Je hersenen krijgen hierdoor meer bloed,waardoor je uiteindelijk elke situatie de baas bent en wordt.
Vluchten voordat de oorlog uitbreekt is het beste. Vaak zijn mensen te afwachtend, ‘Het zal wel loslopen, de overheid doet te weinig’. Ze vertrekken pas op het laatste moment of helemaal niet (zie je vaak bij vulkaan uitbarstingen) en  moeten dan gered of verzorgd worden. Mocht je een kleine indicatie krijgen van een vervelende situatie, neem deze dan meteen voor lief. Stel alles samen om meteen actie te kunnen ondernemen zodat je niet overrompeld gaat worden door de chaos. Mocht je te laat zijn gevlucht, dan is het misschien beter om nog even te blijven zitten waar je zit en het daar uit te vechten tot nader orde. Vluchten en of niet hoeven te vechten is het beste en raadzaam. Zo voorkom je dat je jezelf en of je gezin blootstelt aan bepaalde risico’s waaronder de chaos, rellen, ziekten en of oorlogen die er ooit nog eens aan gaan komen. Het vervelende aan oorlogen van de toekomst is dat ze steeds goedkoper moeten. Een land wil geen duizenden soldaten sturen. Een simpele atoombom die de hele stad in minder dan 1 minuut wegvaagt is waarschijnlijk goedkoper of geautomatiseerde systemen die zelf denken. Denk eens na, een land moet een atoombom beschermen, opslaan, maken testen etc. Dat staat in verhouding tot de kosten van het trainen van soldaten, soldei uitbetalen, wapens aanschaffen, intel opslaan, nog meer trainen in het niets. De meeste landen hebben al zo een gigantische knoepert liggen, dus waarom niet gebruiken? Mochten er atoombommen af geschoten gaan worden, hou je dan goed vast squareders, want er is weinig dat je tegen deze shit kunt doen behalve diep genoeg de grond in duiken en daarna als een worm in een special anti radiation suit naar boven kruipen en het gebied asap te verlaten. Laten we zeggen, voordat je licht begint te geven, je ogen uit je kassen smelten en je vuurwerk op hoest. Maar dit is natuurlijk de ultieme doom senario, op een invasie van aliens na.
Koop in ieder geval een aantal constructie platen. Deze timmer je voor de ramen. Aan de binnen en buitenzijden, mocht je dit niet op tijd hebben, plak dan de ramen af met raam folie en als dat er ook niet is, met plakband. De platen geven meer bescherming tegen rellen. Zorg er voor dat je alle ramen afschermt zodat ze niet ingegooid kunnen worden en je huis bestormd kan worden de platen aan de binnenkant zorgen er voor dat als er een ruit sneuveld je niet het glas door de kamer heb vliegen, net zoals het plakband zal dit er voor zorgen dat de scherven niet in het rond vliegen. De voordeur moet je nogmaals apart barricaderen met bijvoorbeeld de kast en of de eethoek. Schroom niet om in je dure hardhouten vloer enkele bouten te draaien zodat alles op zijn plaats blijft wanneer de chaos door de deur heen wil. Blijf voornamelijk op de middelste verdiepingen. het duurt langer en je kan je beter beschermen tegen aanvallen van de onderkant en bovenkant. Barricadeer ook de trap en stel al het voedsel, water en brandbaar materiaal veilig. Doof altijd alle lichten en zorg dat niemand weet dat jij daar zit. Mocht het op rellen uitkomen.
Het veiligste is om altijd weg te lopen bij rellen. Vechten en rellen, je schiet er niets mee op.

In tijden van oorlog is het verstandig om juist zo diep mogelijk te gaan. Misschien heb je een kelder of kruipruimte, het beste is een bunker net buiten je huis, maar die luxe isber niet. Het is wel goed om te weten waar je kan schuilen in en om je huis en eventeel in en nabij je werk.

Tijdensneen vuurgevecht is het raadzaam om zo snel mogelijk op de grond te gaan liggen met je armen over je hoofd of bij een explosie op je oren. Hou je mond open zodat je trommelvliezen niet scheuren tijdens de blast. Schuild niet achter tanka of auto’s dit jan een target zijn, net zoals belangrijke gebouwen. Een stenen muurtje of de stoep rand is al een goede plek tegen beschutting.
Zorg wel voor genoeg eten, drinken, wapens en tools, om jezelf voor een lange tijd in huis te bivakkeren. Zorg altijd voor een escape plan, misschien een muur die je gemakkelijk om ver kan rammen die naar de buren toe leid. Of een touw ladder voor uit het raam. Zorg in ieder geval er voor dat je altijd alle spullen bij je heb staan wat je nodig hebt. Moet je het pand verlaten, bedenk dan goed wat je wel en niet mee neemt. Ben je voor iemand op de vlucht, zorg dan dat je niks bruikbaars achterlaat. Desnoods verbrand je hetgeen. Probeer diegene die achter je aan zitten op een dwaalspoor te brengen, een goede tactiek is om met een boog terug te lopen. We zijn gewend als we vluchten om rechtdoor te rennen, maar wat nou als je iets onvoorspelbaar doet? Wel blijven nadenken dat je niet zomaar in de handen van je achtervolgers loopt.
Mocht het gebeuren dat je elkaar kwijt raakt. Zorg dan dat je een plan heb om elkaar terug te vinden. Een goed idee is om markeringe achter te laten die de ander begrijpt en naar de ander leid. Dit kan een bepaald teken zijn met een pijltje voor de richting of de letter van Noord-oost-zuid-west. Zorg er voor dat je er een datum bij zet, zodat de ander weet hoelang hij achter loopt. Zorg er ook voor dat je de markering op een voor afgesproken hoogte plaatst. Als je bang bent dat iemand anders het spoor volgt, dan kun je de markering op meerdere hoogtes aanbrengen. Diegene die je volgt zal alleen die markerig op de bepaalde hoogte voor waar aaneme.

 

Gasmaskers en Geigertellers!

Vergeet je gasmasker niet tijdens het naar buiten gaan. Let er goed op dat het masker zich goed rond je gezicht sluit. Controleer geregeld het masker op scheuren en beschadigingen. er zij speciale sprays die het rubber soepel houden maar  vaseline werkt ook. Het mooiste is een masker van hondenleer. Honden hebben geen porieen en zorgt er dus voor dat de vervuilde lucht niet wordt ingeademd. Het voordeel van honden leer is dat het niet om je gezicht heen smelt tijdens een nucleaire aanval.

Daarom tip van Square, gebruik nooit je gasmasker tijdens een nucleair evenement, geheid dat we je gezicht niet terug willen zien.
Gebruik tijdens de straling ramp de Geigerteller. Dat ding meet de straling voor jou zodat je het niet met je lichaam hoeft te voelen. Geen paniek, er is straling ‘everywhere’.
Gasmasker is een must tijdens het rellen. Wanneer er traangas en dergelijke wordt ingezet heb jij hier geen last van! Zorg voor voldoende filters en zorg dat er genoeg gasmaskers zijn voor iedereen die jij wil helpen overleven. Het is onmogelijk om een gasmasker met elkaar te delen. Mocht je gasmasker kwijtraken, zorg dan dat je wel nog een filter hebt. Gebruik een plasticbouw zak maak er een gat en tape daar je filter aan vast en doe deze over je hoofd. Tape deze goed vast om je keel, strak genoeg dat er geen lucht door heen komt, maar niet zo strak dat je niet meer kan ademen. ‘You get the point’ waar ik naartoe wil toch? Houd er rekening mee dat de zak misschien niet doorzichtig is, je kan er dus niet door heen kijken. In sommige gevallen is het verstandig om ook je ogen te beschermen. Misschien kun je een doorzichtige plastic zak scoren om te gebruiken. Maar een echt gasmasker werkt fijner en staat stoerder. Een gasmasker kost tussen de 10 en 50 euro. Filters kosten tussen ook tussen de 10 en 25 euro. Kies er een die je mooi vind en die je goed past. En nogmaals niet gebruiken op plekken waar de straling te hoog is. Hou er ook rekening mee dat het masker heel erg zwaar ademend, vooral als je filter oud en vervuild is. Het is alsof je adem haalt door een rietje, geen grap. Oefen dus af en toe een uur met een gasmasker op. Oefen Tijdens call of duty, lanparties tijdens het winkelen met je vriend / vriendin, why the fok not? Het is niet verboden en het zuivert de lucht.
Er zijn verschillende filters voor deze maskers, de meeste zullen zijn voor; stof, gas en bacteriën. Zorg dus dat je het juiste filter gebruikt en de juiste bescherming gebruikt.

 

Verdwalen HELLUP!

Als je verdwaalt ben, ga niet lopen schreeuwen, tenzij je zeker weet dat iemand je hoort. Schreeuwen kan gevaarlijk zijn in berg gedeelten denk aan lawines. In een dicht bos bereikt je stem niet zo heel ver en is dus zonde van je kracht. In een stad Hellup roepen kan, maar er is ook een kans dat ze een oude schoen naar je toe gooien, wees er dus zeker van wanneer je om hulp kan roepen.
Denk na of pak de uitgeprinte versie van square’s Survival guide. Ga anders even rustig ergens zitten, het liefst met je benen omhoog zodat het bloed naar je hersenen stroomt. Raak niet in paniek, dan ren je misschien wel de kant op waar je niet naar toe wil. Blijf rustig, kalm en ga minstens een half uur zitten. Maak je hoofd leeg en begin opnieuw als je er niet uit komt.
Soldaten doen bijvoorbeeld tien minuten slaapjes. Tien minuten slapen is genoeg om opnieuw actief en energierijk te worden. Soldaten slapen wanneer ze de kans krijgen om scherp te worden wanneer ze het nodig hebben. Leer jezelf dus aan om korte slaapjes te doen. Drink wat water en bedenk je volgende stap. Hoe je bent verdwaalt, ken je de weg terug? Weet iemand dat je verdwaalt bent etc. Als je bij een stroompje water bent of gevonden hebt, volg deze dan. Die leiden vaak naar een stad of dorp. Water stroompjes zijn ook een goede richting aangever. Wees eerlijk in een bos lijkt elke boom op hetzelfde. Laat markeringen achter, zoals een pijltje, datum, tijd en naam, op bomen en of stenen. Doe dit zodat andere mensen dit kunnen zien. Markeer de plek door onnatuurlijk figuren zoals vierkanten en driehoeken. De mens ziet en denkt in patronen. Vierkanten komen niet in de natuur voor en vallen in natuurgebieden meteen op. Square zul je dus ook nooit in een bos aan treffen LOL.
Verdwaalt in de stad, vraag om hulp aan een voorbijganger. Je zal merken dat vier van de vijf voorbijgangers iets anders zegt. Test het anders even uit in Amsterdam. Ga op de Herengracht staan en vraag aan vijf mensen waar de Keizersgracht is. Test het uit, dat is lachen, vooral als je daarna tegen de mensen zegt dat ze het verkeerd hebben. De enigste die je kan vertrouwen, is dus je GPS, kaart en of kompas. Let ook op de informatie hokjes aan de kant van de wegen. Sommige kunnen een gedetailleerde kaart uit printen met route beschrijving. Het is niet verkeerd om die kaarten te verzamelen nog voordat een bepaalde situatie zich voor doet. Tram en bus hokjes hebben vaak ook kaarten tenzij ze in de fik gestoken en bekladdert zijn door Tuig.

Tip van Square: ben je verdwaalt in het donker, en je wilt liever niet te veel licht gebruiken, zorg dan voor een oude kaart van de binnenstad en of bos. Kleur de wegen in die jij handig vind om te weten in met lichtgevende verf. Je hoeft dan enkele seconden je lamp er op te schijnen (zonder dat je zelf naar het licht hoeft te kijken) en tatatatada, je heb een magische kaart met lichtgevende wegen. That’s pretty awesomeness don’t ya think.
Mensen die slecht ziende zijn, zorg er voor dat je de materialen bij je heb om de kaarten goed te kunnen bekijken. Een kaart zonder kompas en of uitgangspunt is net als een veter zonder schoen. Useless as hell.
Weet waar het noorden is. Op de kaart staat vaak ook het noorden aangegeven. Draai nu de kaart zo dat die dus naar het noorden wijst en ga vanuit daar je route uit zetten. Kijk naar aanknopingspunten zoals beekjes, rivieren en of gebouwen die op de kaart staan aangegeven. Zo weet je waar je bent en weet je waar je naar toe moet en hoe je daar moet komen.

 

Elektriciteit in een antieke olielamp.

Zoals ik vertelde in de intro, in tijden van een crisis zullen wij waarschijnlijk gaan leven als men vijftig of honderd of enkele eeuwen geleden leefden. Maar desondanks, is er nog wel het één en ander te gebruiken in de moderne mechanische wereld waarin wij leven. Ik weet niet waar ik precies heen wil met dit stukje tekst, maar dat gaan we vanzelf uitvinden in de loop van dit hoofdstuk.
Stel nou eens, dat de elektriciteit uit valt. Het eerste waar iedereen aan denkt is aan niet kunnen computeren, faceboeken, TV-kijken,of gamen. Maar denk ook eens aan geen licht hebben, alles in het donker moeten doen. Voordeel is dat je wel de pracht van de hemel weer eens kan aanschouwen.

Tip van Square; het telefoon netwerk zou als elektriciteit bron kunnen gebruiken. Hier staat iets van 24 volt op. Dus mocht je echt stroom nodig hebben dan is dat je beste kans op een fatsoenlijke energie bron. Let erop dat dit in veel nieuwe huizen niet meer het geval is. De analoge lijnen zijn vaak vervangen door digitale lijnen, kabel of glasvezel.
Zorg altijd voor voldoende batterijen in verschillende maten. Een platte batterij kan eventueel gesloopt worden voor zes AA batterijen. Een grote batterij kan eventueel door middel van ijzerdraad aangesloten worden op een apparaat dat alleen voor kleine batterijen bedoelt is. Wees creatief, zolang het voltage enigszins overeen komt. Laat de batterijen zolang mogelijk in een luchtdichte verpakking. Batterijen lopen langzaam leeg wanneer ze in een vochtige omgeving liggen. Ik hoor mensen zeggen dat je ze in de koelkast moet leggen. Ik geloof er weinig van en is af te raden. Als de stroom er af valt dan werkt je koelkast sowieso niet.
Een ander punt dat je kan gebruiken is je fiets dynamo. Je kan bijvoorbeeld deze aansluiten op een batterij oplader. Je moet dan wel enkele uurtjes trappen om het gewenste resultaat te krijgen. Daarnaast kun je eventueel een zonnecollector aanschaffen die bijvoorbeeld je mobiele telefoon op laadt etc. Of iets van een windmolen. Denk er aan dat dit soort technieken niet op de een op de andere dag verzonnen zijn. Hier gaat jaren lang studie en trail en fail aan vooraf om tot een goed genoeg resultaat te komen. Ik ga er vanuit dat je niet de achterlijkste bent, maar ook niet de Einstein die allerlei ingewikkelde berekeningen maakt en zo een onuitputtelijke energie te voorschijn tovert. Stroom is dus iets dat in een shtf situatie moeilijk te verkrijgen valt en nog moeilijker is om te bewaren. Daarom geef ik nogmaals de tip zoals ik die noemde in de intro. Dus wanneer het moderne niet meer werkt, vallen we terug naar het klassieke. Hoe erger de shtf hoe verder we terug vallen.
Tip van Square; Val terug naar antiekke methoden.
Het is aan jou de taak om toch van de moderne technieken gebruik te kunnen. Denk aan een zaklamp met een dynamo (knijpkat) of een Radio die op dezelfde manier aan geslingerd kan worden. Maak gebruik van slimme technieken (zoals het voltage van het telefoonnetwerk). Verschillende soorten batterijen, dynamo’s etc. Begrijp de materie van het elektrostatische en eventueel het opslaan van elektrisiteit. Zoek schema’s op, oefen bijvoorbeeld zonder stopcontact een accu op te laden, door middel van wind, zon, chemische reacties en of andere batterijen. Nu heb je nog de kans om iets te verknallen, in een shtf situatie heb je die kansen niet.
Verzamel daarom naast deze lap tekst nog meer informatie die je gaat helpen als er shtf uitbreekt. Verzamel folders, kaarten, teksten en plaatjes. Een oud indiaans gezegde. Hoe meer je weet, hoe minder je nodig hebt. Als je weet hoe je vuur kan maken, heb je geen aansteker nodig. Als je weet hoe je een kip slacht… dan weet je dat. Kennis is macht en vooral in een shtf situatie.

 

Wat de natuur ons bied:

Als de voorraden op raken, vallen wij nog meer terug in het klassieken. We moeten dan met een vijgenblad voor ons kruis een beetje onder een boom gaan hangen. Misschien is dit wel de toekomst die ons te wachtten staat. Weg van de cijfertjes die je baas jou voorgeschoteld geeft, terug naar de harde werkelijkheid van zelf je boontjes moeten doppen tot hard werken voor voedsel en niet voor munten. Weg met de welvaart van WC-papier en hallo vochtig gras om je poepertje langs te schrapen. Probeer dus de natuur te begrijpen, hoe het werkt, hoe het groeit. Lees een planten boek. Leer hoe je moet zaden, hoe je moet oogsten. Nu gaat dat lastig vanaf een balkonnetje in Amsterdam oost, maar een simpel bloempot met enkele tomaten plantjes volstaat als oefening. Lees bijvoorbeeld ook dit: http://squareders.nl/index.php?showtopic=41688 Hoe maak je remedies van kruiden.
Wat ook belangrijk is, kijk naar je omgeving en zoek wat de natuur je te bieden heeft. Kijk dan vooral wat je kan eten en gebruiken. Ik ga er vanuit dat je geen planten deskundige bent.
Gebruik daarom deze site: www.permacultuurnederland.org zoek op wat bij jou in de buurt groeit en print deze uit. Print bijvoorbeeld hetgeen wat je wel kan eten uit op groen papier en wat je niet kan eten op rood papier. Zorg dat je dit in je noodpakket verwerkt zodat je de informatie bij je draagt. Dit kan eventueel ook een klein handzaam boekje zijn. Vaak vind je dit soort boekjes bij de rommelmarkten en of boekenmarkt en of boekhandel. Hoeft niet zo heel duur en hoeft er ook niet mooi uit te zien. Je laat het boekje verdwijnen in je noodpakket die je hopelijk nooit nodig zal gaan hebben. Als het een te dik boek is, kun je eventueel bladzijden af scheuren. Als je dat zonde vind, kun je eventueel bladzijden die je nodig denkt te hebben kopiëren. Zorg dat je de informatie niet digitaal bij je hebt. Alles wat digitaal is kan falen in een shtf situatie. Nogmaals, grijp terug naar het oudewetse boeken, papier en kaarsen. Naast informatie over planten is het misschien niet verkeerd om ook informatie over knopen bij je te hebben. Niet de knopen van je jas, maar het knopen van touw. Balken aan elkaar knopen om een hut te bouwen en of knopen om dingen mee te vervoeren en of op te hijsen. Neem bijvoorbeeld deze site. Blader door die site heen want het Laat ook heel veel zien over de oude meuk. Oude principes zoals een hand dynamo, zeplins en stoommachines. Waarschijnlijk werkt dat hand dynamo ding nog steeds! Terwijl de dynamo van je fiets als vijf keer vervangen is. Dit komt voornamelijk dat wij in een weggooi cultuur leven. Fabrikanten maken de spullen op een manier dat het vijf a tien jaar mee gaat, zodat wij het na die tijd niet meer kunnen gebruiken en een nieuwe kopen. Vijf a tien jaar is waarschijnlijke het psychische dat merken hanteren. Als iets vijf jaar mee gaat, dan wordt het automatisch als een goed apparaat gezien en ben je geneigd hetzelfde (of uitgebreider, nieuwer) aparaat van hetzelfde merk te kopen, het heeft immers al vijf jaar lang gewerkt. Een goed voorbeeld is een klassieke koffie molen die in 1892 gemaakt is van gietijzer (niet het goedkoopste materiaal) maar als je er alleen koffie mee maalt, dan zal dat apparaat het over duizend jaar nog werken. Onze techniek zal daardoor waarschijnlijk in de vergetelheid raken omdat er geen kwaliteit meer wordt gemaakt. Als men over 500 jaar onze skeletten zullen vinden, dan vinden ze geen phillips espresso machine, dan vinden ze een koffiemaler uit 1892. De geschiedenisboeken van de toekomst zullen dan spreken over onze samenleving die gietijzeren koffiemolens gebruikten om elke ochtend een heerlijk verse bak leut te zetten voordat men in hen ouderwetse automobielen in de file gingen staan de boel staan te bevuilen om op ons werk te kunnen komen. Helaas, het is nu eenmaal zo. De rest wat ons volk bereikt heeft moet bekend worden gemaakt via het geschrift.

 

Sleepytime!

Goed, na alle geweld, uitscheld-partijen en worstellingen. Is het tijd om te gaan slapen.

Tip van Square; zorg natuurlijk voor een goede en veilige verblijf plaats.
Denk goed na waar je bent en hoe lang je er blijft slapen. In een aardbeving risico vol gebied, is het misschien niet handig om naast een kast vol met porselein te slapen. Zit je in de tropen, zorg er dan voor dat je op z’n minst van de grond af legt, door middel van een hangmat.  Maak de hangmat aan zo weinig mogelijk punten vast, maximaal drie punten (Voor stabiliteit). Zorg voor een goede klamboe en of muskieten net. waarschijnlijk heb je geen last van regen in de tropen. Heb je wel last van wind, regen en de rest. Zorg dan voor een goede stevige hut. In dit geval kun je wel op de grond blijven want op dat moment zullen er maar weinig insecten bij je willen kruipen. Slaap je in de jungle op de grond, zorg dan dat je de bodem rondom je lichaam minimaal een meter rondom je schoon veegt (zodat er zand over blijft). Hier zullen de meeste insecten niet zo snel bij je komen. Vooral mieren, dat zijn een soort kleine soldaatjes, die zullen nooit over het open veld aan vallen. Zorg altijd voor vuur, om je zelf warm te blijven en de meeste van de wilde dieren en insecten op afstand te houden. Misschien kun je iets extra’s in het vuur gooien, zoals citronella of uitwerpselen om alles op afstand te houden.
Ben je met z’n tweeën zorg er voor dat er altijd één iemand wakker is om de boel in de gaten te houden. Ben je alleen zorg dan dat je op een onopvallende plaats verblijft, waar je beschut ligt en waar het vuur niet zo snel op afstand gezien kan worden.
Waarschijnlijk sta je helemaal stijf van de spanningen, slaappilletjes is af te raden omdat je dan niet misschien niet wakker word wanneer er iets gebeurd. Er zijn diverse technieken die je kan gebruiken om in slaap te vallen, zoek deze op internet en probeer ze uit. Welke bij mij goed werkt is dat je gaat liggen in je favoriete houding. Vervolgens span je een voor een je spieren aan (benen, armen, buik, nek) en laat je ze weer ontspannen, let goed op je ademhaling en als het goed is en je goed moe bent, zou je binnen enkele minuten in slaap moeten vallen, zo niet, probeer een andere techniek.

 

Ruilen en weggeven;

Het verschil tussen ruilen en weggeven is wel duidelijk. Weggeven doe je alleen als je er van af wil of om de ander te voorzien. Soms is dit goed om te doen zodat je vrienden maakt tijdens en na een crisis situatie. Zij kunnen je misschien later van dienst zijn. Dit is slechts een aaname, de meeste mensen zullen alleen maar willen krijgen. Een voorbeeld is deze site, als je dit stuk gelezen hebt en je bent tot zover gekomen als dit, dan heeft het je waarschijnlijk wel geholpen. Deze tekst is gratis te lezen door jou als lezer. Deze tekst hier plaatsen kostte mij tijd en geld (om het te hosten). Toch zal er niemand zijn die denkt, laat ik eens het Squareders ebook bestellen om deze schrijver te ondersteunen met zijn site en teksten. Dat vind ik niet erg, dus schaam je maar niet, maar het geeft wel aan hoe de mensen in elkaar zitten. De andere kant van de munt is dat de voorbereidende mens genoeg heeft ingeslagen om te overleven. De mensen die nonchalant het hardste roepen dat het ‘Allemaal wel mee valt’, de overheid het wel op lost, iedereen zich gek laat maken door media en social media, tja… Misschien wel, maar als het echt zo ver komt dan ben je blij dat je wel een paar extra potten appelmoes in huis hebt, al is het maar voor de kinderen. Verwacht niet dat je van een ander hulp krijgt, (misschien in het begin) maar wanneer de ratsoenen opraken raken ze bij iedereen op.
Het word dan tijd om te gaan ruilen. De een heeft wellicht meer potten appelmoes dan de ander, maar de lucifers zijn op, ruil een pakje lucifer voor appelmoes. Het legt aan de situatie wat welke waarde heeft. Ga er vanuit dat de basis behoefte het meest waarde vast zijn: water, warmte en voedsel. Als je deze drie dingen in grote hoeveelheden in weet te slaan dan legt de wereld aan je voeten. Het is niet handig om duizenden liters water op te slaan en dat de hele buurt met een kannetje bij je langs kan komen om een graai in je silo te doen. Maar het is misschien wel handig om zuiveringstabletten te ruilen zodat ze zelf het water kunnen filteren. Of pipetjes met Chloor vullen of iets dergelijks. Warmte is ook lastig (denk vooral aan gasflessen). Hout en dergelijke is heel snel op. Uiteindelijk zullen huizen gestript worden om het op te branden. Bedenk dan dat de meeste materialen binnenhuis geïmpregneerd zijn juist tegen het in brand vliegen. De tuinschutting is weliswaar van hout, maar beter van niet om dit op te branden. Papier kan weinig kwaad maar in grote hoeveelheden… En waar haal je tien kilo papier vandaar om drie uurtjes te kunnen branden? Aanstekers kunnen daarentegen wel weer een goed ruilmiddel zijn. Ze kosten nu ook niet de hele wereld en dus is het raadzaam om nu alvast een paar pakken aanstekers te kopen. Wanneer er bijvoorbeeld crisis ontstaat in de export landen waar aanstekers gemaakt worden, ontstaat er een run op dit soort materiaal.
Alcohol houdende dranken kunnen ook van waarden zijn om te ruilen. Een alcoholist zal waarschijnlijk letterlijk een moord doen voor een druppel alcohol. Ik zeg niet dat je hier misbruik van moet maken, maar je kan zo iemand best ver krijgen om iets voor je te ondernemen (als diegene hier tenminste in staat voor is en niet aan het afkicken is). Bij een virus uitbraak zullen waarschijnlijk de mondkapjes en alcohol houdende ontsmettingsmiddelen als eerste op zijn. Dit kan goede ruilhandel zijn en eventueel kun je dit tegen woekerprijzen te koop aanbieden. Bij een overstroming zullen de waterfilters en zuiveringstabletten als eerst uitverkocht raken. Alles waar een tekort aan is wat een dagelijkse behoefte heeft kan waardevol zijn. Een simpele rol wc-papier kan je dan ruilen voor een pot appelmoes.

 

Greetz Square
Squareders.nl

Eén reactie

Reageren is niet mogelijk