Toegangs methoden

Toegans methoden,

In deze scriptie wordt uitgelegd over de verschillende toegansmethoden van deuren binnen gebouwen en ruimten. Er word uitgelegd hoe de doorgang geexploiteerd kan worden en welke maatregels genomen kunnen worden om dit tegen te gaan. 

Sloten en sleutels,

Elke ouderwetse voordeur kent dit meganiek, het gebruik van sleutels welke men in een slot duwd.De tande van de sleutel staan in een rij welke er voor zorgt dat de pinnetjes binnen in de cilinder op de juiste plaats terecht komen. Eenmaal in de juiste positie kan het slot gedraaid worden waardoor de deur van het slot wordt gedraaid.
Het concept van een bos sleutels is sinds 2048 verleden tijd. De sleutelbos is werkelijk nergenst meer te bekennen en is vervangen voor de mobiele telefoon. Lees verder bij RFID. Een loper is een sleutel die op meerdere sloten past.

Anologen cijfersloten

Digitale Cijfersloten

RFID

Bestaat uit een zendertje en een ontvangertje welke zich doormiddel van radiosignalen met elkaar verbind. De rfid chip heeft een harde code welke tegenover een database staat welke bepaald of er wel of geen toegang word gegeven om de deur te openen. RFID heeft het gebruik van sleutels overbodig gemaakt. Ondanks dat een bos sleutels moeilijker na te maken is dan het copieren van een rfid chip, is de mate van toegang tot een rfid chip gemakkelijker. Het nadeel is dat er tijdens een stroomuitval gebruik word gemaakt van een interne batterij. De database moet echter nog wel door de zender te bereiken zijn om de code die op de rfid chip staat te matchen.

Irisscanners

worden vaak gebruikt in samenwerking met rfid chips en vingerafdrukken. Een iriscanner is niets meer dan een high-resolution camera waarachter matching software hangt die de patronen en kleuren van het oog herkend.  De irisscanners zijn gemakkelijk te bruteforcen doormiddel van een groot aantal foto’s van een iris te laten zien aan de camera.  Door het snelle voorbij flitsen van de patronen en kleuren vormt er zich vanzelf een match doordat er een combinatie ontstaat van twee beelden. Deze methode kan opgeheven worden door een timer in te stellen dat er voor zorgt dat er per inlog-attempt enkele seconden voorbij moeten gaan. In samenwerking met een vingerafdruk scanner of een rfid chipt maakt het geheel nog iets veiliger. In tijden van oorlog is het er uit halen van de oogbol daarom ook een manier om ergenst toegang tot te krijgen, wat meteen nog een nadeel geeft.

vingerafdrukscanners

worden niet zo heel veel gebruikt in verband met de vele nadelen van de toegang. Als een vinger vettig of vies is, dan word al snel de toegang ontzegt. Eveneens als een beschadiging van de huid. een vingerafdruk is wel iets moeilijk te copieren dan een rfid chip, maar het voordeel is dat de vingerafdrukken voornamelijk overal te vinden zijn. Door de “kunt u dit even vasthouden voor me.” methode is het verkregen van vingerafdrukken slechts een simpele sociale bezigheid. Eenmaal de vingerafdruk bekend, dan kan deze in de computer verwerkt worden en doormiddel van een 3d-printer worden uitgeprint tot de juiste vorm van een vinger. Het is aan te raden om de uitgeprinte materie over de eigen vinger heen te schuiven mocht de scanner ook een wamrte meter hebben dan word de gecopieerde vinger niet gezien als een kopie. In tijden van oorlog is het afsnijden van vingers daarom ook een manier om ergenst toegang tot te krijgen, wat meteen het nadeel geeft.

Tijdschakelaars

Zijn de veiligste toegangsmethoden, maar ook meteen de meest open. Zo kan de toegang voor een bepaalde tijd aan iedereen worden ontzegt. Dat houdt in dat er ook een bepaalde tijd is dat iedereen toegang heeft zonder toezicht. Een tijdschakelaar is vaak een digitale klok met eventueel een datum aanduiding waardoor er bijvoorbeeld bepaalde dagen de deur gesloten blijft. De tijdschakelaar word voornamelijk gebruikt in kluisdeuren en sluit zich vanaf  de binnenkant af. Hierdoor heeft niemand meer de toegang tot de ruimte die de deur afschermt. Het nadel van de tijschakelaar is dat deze geen uitzonderingen erkent. Daarnaast moet er veel onderhoud worden gepleegd welke er voor zorgt dat de betrouwbaarder maakt om op de juiste tijd weer open te gaan, de deur sluit zich immers vanaf de binnenkant af. Het onderhoud is overigens ook weer een nadeel dat vaak een derde party deze werkzaamheden uitvoert. Het betreft immers een specialist op het gebied van tijd geschakelde deuren die ongevraagd de openingstijden kan aanpassen, wijzigen endergelijke.

DNA

Is net zoals de vingerafdruk een vrij betrouwbaar en veilig. Dna veranderd immers niet zoals een vinger-afdruk dat wel doet. Net als de vingerafdruk is het verkrijgen van DNA vrijgemakkelijk. Denk aan het uitspugen van een kauwgompje of het snuiten van de neus. Het verkrijgen van een druppel bloed tot een traan. Elk materiaal dat het lichaam uitstoot bevat immers een stukje DNA.

 

Eén reactie

  1. Pingback:Squareders – Simvic

Reageren is niet mogelijk