Herlezen en herschrijven

bol.comHerlezen en herschrijven, herschrijven, herschrijven en herschrijven,

De grote lijnen van het verhaal staan vast. Ik las net het verhaal opnieuw door. Goeie god, er klopte vanuit alle kanten niets van wat ik dacht getypt te hebben.

Een simpel voorbeeld is een personage met een blauwe jas. Dat klinkt aannemelijk, al ben ikzelf geen flex-gerestylde-lul met te grote glimmende schoenen. Later in het verhaal scheurde zijn groene jas doormidden. Om dan ook gelijk als klap op de vuurpijl: zijn rode jas trok hij op het laatste uit.
‘An Sich; , niet verkeerd als het een tover-jas was of buitenaards technologie. In mijn verhaal komt geen magie voor of buitenaardse technologie. Over de magie weet ik het zeker, want dat heb ik er zelf uitgeschrapt. Magie is moeilijk te begrijpen. Alles wat je zelf niet begrijpt, moet je denk ik ook niet opschrijven. Daarom heb ik het meer een hightech approach gegeven. Je weet wel, een beetje in de stijl van ‘Beam me up Scotty’ maar dan wetenschappelijk onderbouwd. Na het herlezen en de oneffenheden er uit te strijken was het beter geworden.

Spelling is niet mijn sterkste punt. Al was het handig geweest om ‘voutlooz’ de grammatica der Nederlandse taal te kunnen uiten. Helemaal wanneer je een verhaal gaat schrijven. Gelukkig heeft mijn computer spellingscontrole of is het… ‘Spelling controler’.Nou ja, helaas hield deze ontzettend, luie mensen uitvinding, er na 400 bladzijden mee op. ‘-1 voor Microsoft’. Ik denk dat het beestje, verschijnselen van uitputting vertoonde of het begreep na de vele fouten de juiste taal niet meer waarin gecorrigeerd moest worden.
Wat mij opviel tijdens het typen is dat ik woorden wel in mijn hoofd heb, maar dat deze niet op […] komen. Dat gebeurd vrij. […]word de [..]moeilijk te volgen, you get the point right…

Gelukkig bood mijn lieve vriendin goede hulp. Zij heeft elke dag een hoofdstuk nagekeken op taalfouten en slecht lopende zinnen. Dat maakte de tekst ook heel wat leesbaarder, vooral als je het een tweede keer leest. Mijn dank is groot en mijn verhaal is nu echt af, 640 bladzijden, 120K aan woorden en een hele hoop letters, punten, komma’s, aanhalingstekens en af en toe een streepje.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.